Na řadě míst na Rakovnicku s přicházejícím soumrakem vzplanou vatry, hranice s čarodějnicemi a i menší táboráky. Chybět nebude opékání vuřtů, děti převlečené za černokněžníky a čarodějnice, hudba, chmelový mok a také i tvrdší alkoholické nápoje.

A právě tato kombinace nejvíce děsí hasiče. Ti nabádají organizátory, aby dostatečně dbali na bezpečnost tedy nepoužívali velmi hořlavé látky jako benzin k zapálení hranic a také vybrali vhodné umístění vatry. „Hranice a táboráky je nutné umístit dostatečně daleko od lesa, domů i hospodářských objektů," řekla Rakovnickému deníku Lenka Kostková, mluvčí středočeských hasičů. Ta již dříve dodala, že kromě samotné noci mají hasiči obavy nejčastěji ze špatně uhašeného ohně. „Rozdmýchaný oheň bývá nejčastější příčinou výjezdů hasičů v noci na prvního máje," podotkla Lenka Kostková. 

Hasiči v této souvislosti upozorňují na povinnost ohlášení pálení vatry. Pálení vater, ale i další i další jiné pálení vždy musíte podle platného zákona nahlásit profesionálnímu hasičskému záchrannému sboru. Na jejich oficiálních webových stránkách najdete k tomuto účelu vytvořenou aplikaci.

„Nahlášení pálení je bezplatné a není nutné se přihlašovat nebo registrovat. Uživatel uvede do políček aplikace termín a čas zapálení ohně, příslušnou obec, kontaktní údaje a způsob protipožárního zajištění, orientační body, může dopsat i textovou poznámku a následně klikne do připravené mapy pro přesné určení místa s GPS souřadnicemi. Celý proces vyplnění zabere i neznalému uživateli maximálně deset minut," uvedl Hynek Černý, vrchní komisař z HZS Středočeského kraje Územního odboru Beroun. Ten zároveň podotkl, že lidé by měli aplikaci pro ohlašování požáru využívat celoročně.

„Aplikaci doporučujeme užívat celoročně i při jakémkoliv jiném pálení, ale pozor nahlášením pálení nedochází k jeho schválení, je pouze evidováno Operačním a informačním střediskem Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje. Evidence slouží jen pro možnost ověření místa pálení s možným nahlášením požáru. Možnost nebo zákaz pálení klestí nebo listí na hromadách řeší samostatně obecně závazné vyhlášky jednotlivých obcí," řekl Hynek Černý.

Zamezení planých výjezdů hasičů

Důvodem, proč hasiči lpějí na dodržování povinnosti hlásit pálení a ohně je především bezpečnost a také zabránění zbytečných výjezdů. Ve formuláři totiž kromě místa pálení také vyplníte políčko, kde je nutné uvést mobilní telefonní číslo na osobu, jež za oheň zodpovídá. „Pokud neučiníte opatření proti vzniku a šíření požáru, vystavujete se udělení pokuty až do výše dvaceti tisíc korun, a v případě, že způsobíte požár, až do výše pětadvaceti tisíc korun. Právnické a podnikající fyzické osoby mohou dostat až půlmilionovou pokutu," řekla Lenka Kostková, mluvčí středočeských hasičů.

Například v loňském roce během července museli hasiči několikrát vyjet k údajnému požáru lesa. Jednou do lokality nad areálem tankodromu v Rakovníku. měl zde hořet les.

„Na tísňovou linku hasičů byl v devět hodin dopoledne nahlášen požár. Jak se později ukázalo, jednalo se o planý poplach, neboť dotyčný zde pálil. Ovšem jeho povinností bylo pálení nahlásit. Následovala řádná domluva," řekla tehdy Rakovnickému deníku Lenka Kostková. Naštěstí v inkriminovaný čas nikdo jiný pomoc hasičů nepotřeboval. Příště to však platit nemusí.