Čaj má prospěšné účinky na naše zdraví. To věděli již staří Číňané, proto jej používali jako prostředek k léčení únavy, střevních a žaludečních obtíží a dokonce i kožních nemocí. Nejvýznamnější složkou čaje jsou třísloviny, které mají příznivý vliv na krevní oběh a trávicí trakt, při pravidelné konzumaci pomáhá čaj také při prevenci srdečních chorob a infarktu. Při průjmových nebo horečnatých onemocněních je dobrý černý čaj, který podporuje pocení a mírní křeče. V čaji najdeme také vitaminy, hlavně B1, B2, C a A.

Jedna z vlastností čaje je ta, že k sobě váže různé vůně. To přivedlo výrobce na nápad přidávat do čaje různé sušené květy, bylinky či další složky. Proto na trhu najdeme široký výběr ochucených čajů, které se těší velké oblibě.


Pravidla pro přípravu čaje:
- Vodu uveďte co nejrychleji do varu a ponechte ji pět minut vařit, aby změkla.
- Použijte trochu horké vody k vyhřátí konvičky.
- Vložte čajový sáček nebo sypaný čaj do konvičky a zalijte vroucí vodou. Použijte
4 dvougramové sáčky čaje na litr vody nebo jednu čajovou lžičku na šálek.
- Nechejte čaj vylouhovat, avšak ne příliš dlouho – po pěti minutách může čaj hořknout.
- Vyjměte čajové sáčky a výluh promíchejte, aby měl jednotnou chuť (jinak zůstane silnější na dně konvice).


Ochutnejte pomerančový čaj

3 pomeranče, 1/2 tyčinky skořice, 4 hřebíčky, 3 lžíce sypaného čaje nebo 3 čajové sáčky
Vložte čtyři hřebíčky do oloupaného pomeranče. Pomeranč a tyčinku skořice povařte v jednom litru vody. Nechte stát patnáct minut. Přeceďte vodu do konvičky a vsypte tři lžíce sypaného čaje do čajového cedníku nebo přidejte tři čajové sáčky a nechejte stát pět minut. Odstraňte cedníček nebo čajové sáčky.