HLASUJTE: Věříte krajské vládě ČSSD a KSČM? 

Sociální demokraty sice kauza okolo bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha, kdy byl zadržen policií s údajným úplatkem, oslabila, ale ne natolik, aby jí voliči nedali svůj hlas.

Lídr sociálních demokratů na Rakovnicku a senátor Marcel Chládek pak v reakci pro Rakovnický deník přiznal, že strana na Rakovnicku obdržela od voličů méně stranových hlasů, ale zato více preferenčních.

Zatímco před čtyřmi lety získal Chládek na Rakovnicku okolo jednoho tisíce preferenčních hlasů, v právě skončených volbách už to bylo okolo šestnácti set, ve Středočeském kraji pak získal během minulých voleb Marcel Chládek okolo dvou tisíc hlasů, nyní získal něco málo přes 3,6 tisíc hlasů, a to i přesto, že podle něj některé plátky vedly antikampaň proti jeho osobě.

„S preferenčními hlasy na Rakovnicku jsem velmi spokojen a voličům děkuji za důvěru," řekl Chládek a dodal: „Z ostatních stran se mi nikdo ani nepřibližuje. Ještě jednou děkuji voličům za důvěru, je to pro mne závazek do dalších let, a také ocenění čtyřleté práce."

Lídr rakovnické ČSSD Marcel Chládek pak připustil, že sociální demokraté se zbytečně po kauze okolo Davida Ratha stáhli. „Problémem určitě bylo, že jsme nebyli po té kauze tolik výrazní," dodal Chládek.

Krajské vlády sociální demokracie spolu s komunisty se obávají jejich političtí rivalové z ODS a TOP 09.

Pavel Vaic (ODS) z Nového Strašecí řekl, že je možné, že lidé ve volbách reagovali na nepopulární vládní reformy.

„Trošičku jsem zklamán z toho, že nešlo volit daleko více lidí, ale lidé se chovají, jak chtějí, jsou svobodní. To je jedna z našich priorit a určitě budu rád, když to bude pokračovat. Doufám, že těmito změnami nenastane významné přerozdělování atd., co jsme znali z historie. Ekonomika je nějak nastavená, vše se stalo samozřejmostí, ale to někdo před tím vybudoval," řekl Pavel Vaic.

Místostarostu Jana Šváchu (TOP 09), jenž byl také na kandidátce do krajského zastupitelstva Středočeského kraje, nejvíce děsí rostoucí dluh.

„Jediné, čeho se bojím, je, že ty dluhy, které na kraji jsou, ještě i nadále porostou. A toho se opravdu bojím. Když poté přijde někdo jiný po sociálních demokratech a oni budou pokračovat stejným tempem zadlužování, tak už to pak nikdo po nich nedá dohromady. Ale uvidíme," nechal se slyšet Jan Švácha.