Na prknech, tentokrát znamenajících tanec, vystoupili všichni členové dětské taneční country skupiny Lentilky od přípravky až po ty dávno odrostlé. Tanečním večerem diváky provedli manželé Blanka a Jiří Pšenčných.

Celá taneční podívaná začala návratem do historie. Prostřednictvím filmového záznamu se přítomní ocitli v roce 1995 na festivalu v Praze nazvaném Špunttanc. Mezi tanečníky byste poznali i ty, kteří už možná mají v Lentilkách své děti. A také kostýmy vám mohly být povědomé. V některých vystupovali menší tanečníci ještě dnes. Z festivalu si Lentilky přivezly první diplom. Mají ho ještě dnes ve své síni tradic.

Samotnou taneční šou začaly Lentilky tak, jak začínaly tenkrát, tradiční country. Choreografii Dixie zatančily nejstarší Lentilky. S předtančením Obejda se předvedli nejmladší tanečníci. Někteří tancují teprve od září. Jejich vystoupení ukázalo vlastně dvě věci: jak to vlastně na zkouškách Lentilek v klubu dětí a mládeže chodí, a to, že se country v Rakovníku bude tancovat ještě dlouho.

Ale jak se ukázalo, přece jeden problém Lentilky stejně jako většina tanečních souborů po celé republice mají. Chybějí jim totiž kluci. A přitom si chlapy tak hýčkají. Důkazem toho byl další kousek s názvem Dámičky, neboli dámy a Dominik, který si na konci s radostí odvedl svůj harém. Doby, kdy Lentilky měly celou řadu chlapů, a to většinou dětí vedoucích nebo tanečníků country skupiny Hašlerka, připomněl už jen videozáznam s vystoupením Sprostý chlap.

V přímém přenosu pánové vystoupili na Mega šou v roce 2008. Choreografii vymysleli a za jedno odpoledne nacvičili sami aktéři.

Taneční program nabíral rychlý spád. Po klasickém country přítomné čekala radikální změna stylu. Současnou country tančírnou už dost dlouho nehýbe jen tradiční country, ale takzvaný line dance. Styl, při kterém nikdo nepotřebuje partnera. Tančí každý sám za sebe. Styl na první pohled prozradí vysoké okované boty tanečníků a klobouky. Zelené Lentilky line dance předvedly ve vystoupení Miley.

„Doby, kdy tančili sami buď muži nebo ženy, jsou dávno pryč. K tanci podle mne partner patří. Line dance mi přijde jako taková vegetariánská pečínka," prohlásil Jiří Pšenčný. Podle něj je line dance slepá vývojová větev. A snad dostaneme rozum a vrátíme se k tanci tak, jak má být. Na to mu oponovala jeho žena Blanka: „Myslím, že není chyba u nás žen. Kdybyste rádi tančili, rády vás mezi sebe vezmeme. Ale vy ne. Proto tančíme většinou samy." Došlo to dokonce tak daleko, že dámy Blanka Pšenčná s Petrou Truhlářovou založily line dance pro maminky a fanynky Lentilek. Sehnaly nejméně deset nadšených maminek a začaly tančit. Jenže než by vystoupily v Tylově divadle naživo, raději si koupily lístek, čímž podpořily Lentilky, a to, jak to chodí v klubu dětí a mládeže, prozradil film.

Dále diváci zhlédli pro Rakovník typický tanec Bakalářka. Loňská přípravka vystřihla Trpasličí svatbu. Nejstarší Lentilky rozezněly plechy na svých tanečních botách. Po letech se totiž vrátily ke cloggingu neboli country stepu.

„Udělaly nám velkou radost, protože si samy tento styl vyhledaly. Samy jely na seminář, samy vymyslely a nadřely choreografii. Navíc nám pomáhají učit clogging další Lentilky," pochválila dívky Blanka Pšenčná.

Diváci rovněž mohli vidět část vystoupení, kterým se Lentilky nedávno kvalifikovaly na soutěži Czech open Písek na mistrovství světa. Závěr patřil už hodně „ocucaným" neboli odrostlým Lentilkám. Předtančení Neváhej a podtoč tančili čerstvě ženatí muži nebo zasloužilé maminky. Došlo také na poděkování všem, bez kterých by Lentilky nemohly tancovat. Mimo jiné, zázemí mají v Domě dětí a mládeže v Rakovníku. Taneční šou podpořilo také město Rakovník.