VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zdeněk Vopat: Chmel je pořád stejný, měníme se akorát my

Rakovník /FOTOGALERIE/ - Čtyřicátou sezónu sušil chmel na Bulovně Zdeněk Vopat z Rakovníka.

6.9.2010
SDÍLEJ:

Sušárna BulovnaFoto: Deník/Šárka Hoblíková

Pokaždé koncem srpna cítil typickou a stále stejnou vůni sušeného chmele. Dalo by se říci, že to bylo pokaždé stejné, ale přece jiné. Chmel totiž dokáže vždy něčím překvapit. K práci na sušárně se nechal, jak sám říká, naverbovat. Předtím rok co rok pracoval na česačce, ale na sušárnu právě potřebovali partu lidí a protože jako vysokoškolák už chmel sušil v Kněževsi, vrátil se do svých studentských let a začal zase sušit. V tu dobu pěstoval Školní statek (nyní Školní hospodářství) při Střední zemědělské škole v Rakovníku chmel až na čtyřiatřiceti hektarech. Čtyřkomorová sušárna jela naplno a obsluhovalo ji pět lidí.

Zdeněk Vopat pochází z Lubné, takže vyrostl doslova mezi chmelnicemi. Kolem chmelu se pohyboval celý život. Už na zemědělské škole v Poděbradech jezdil na chmelové brigády. Tenkrát se pracovalo celé prázdniny. „Dokonce jsem psal na vysoké škole diplomovou práci o pěstování chmele. Dělal jsem i nějaké pokusy,“ vzpomíná Vopat. „Pak jsem přišel učit na zemědělskou školu do Rakovníka, tady jsem se vrátil k sušení.

V roce sedmdesát se na Bulovně dala dohromady parta sušičů. Pak jsme se scházeli každý rok, občas s nějakými obměnami. Ten chmel je pořád stejný, měníme se akorát my.“

Kromě praktické části zná Zdeněk Vopat dobře i teorii. Díky jeho zásluze se jistě zrodil nejeden chmelař, na zemědělské škole v Rakovníku vyučoval totiž chmelařství nějakou tu desítku let. Nyní je už v důchodu, ale stále vypomáhá na školním hospodářství při výuce praxe.

Za ta léta zná zkušený sušič celý postup sušení chmele zpaměti a obsluhu by snad zvládl se zavřenýma očima. Jak dlouhou cestu musí tedy urazit čerstvý chmel, než je správně usušený?

Sušení

Žoky s chmelem přiveze traktor od česačky. Výtahem se vyvezou až do horního patra. Chmel obsluha vysype na žaluziová síta, aby co nejvíce zavadl. Po dvou hodinách propadá na spodní patro sít. Odtud opět po dvou hodinách putuje do lísek, kde úplně doschne.

Celková doba sušení je osm hodin při teplotě padesát pět až šedesát stupňů. „Suší se takzvaně na vřeténko, to znamená, že středová osa hlávky by měla být suchá, zbytek se může máznout,“ vysvětloval Vopat. Chmel o vlhkosti pět až sedm procent se vyveze do spodního patra sušárny. Tady se nechá vychladnout, pak padá otvory v podlaze do skladu.

Ve skladu se po sezóně lisuje. Předtím se rozhrne do slabé vrstvy, otevřou se na něj okna, až dosáhne vlhkosti 12 procent. Pak se lisuje do žoků o váze 60 kg. Velké kulaté nebo hranaté žoky pak vídáme na nákladních autech, která je vezou do výkupu.

Autor: Šárka Hoblíková

6.9.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Strojírenští technici kontroly kvality, 90 Kč Technici kontroly kvality, laboranti v ostatních průmyslových oborech Kontrolor/ka výrobků. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 90 kč. Volných pracovních míst: 6. Poznámka: JEDNÁ SE O BRIGÁDU NA DPP !!!, , Pracovní náplň:, kontrolní činnost na výstupu zabaleného zboží., Kontrola defektů na výrobcích., Vstupní kontrola před zaskladněním., , Telefonický kontakt: Po - Pá od 9:00 - 14:00 hod.. Pracoviště: Müller-technik cz s.r.o. provozovna lány, Zámecká, č.p. 122, 270 61 Lány. Informace: Jana Procházková, +420 313 515 298,727 841 499. Výroba - Výroba Obsluha strojů 12 500 Kč Obsluha strojů na výrobu ostatních výrobků z nerostů Dělník/ dělnice na úseku pálených lupků. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 12500 kč, mzda max. 15000 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: Jedná se o čtyřsměnný provoz (2 dny ranní 6:00 -18:00 hod., 2 dny noční 18:00-6:00 hod., 4 dny volna)., Požadujeme základní znalost českého jazyka., Nabízíme: 25 dní dovolené, příspěvek na oběd, penzijní připojištění., Způsob 1. kontaktu se zaměstnavatelem: osobně nebo tel. 313332207 (6:00-14:00 hod.). Pracoviště: České lupkové závody, a. s., 271 01 Nové Strašecí. Informace: Irena Lauberová, +420 313 332 207. Výroba - Výroba Strojírenští technici kontroly kvality, 20 000 Kč Technici kontroly kvality, laboranti v ostatních průmyslových oborech Směnový kvalitář - zástupce vedoucího směny. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Pracovní náplň:, kontrola expedice výrobků, kontrola balící jednotky, kontrola provádění správnosti a aktuálnosti předpisů u výrobních linek, kontrola evidence NOK dílů., Pečlivé a svědomité vedení pracovních výkazů, zaškolování., Zastupování vedoucího haly za jeho nepřítomnosti (po zapracování)., Nabízíme:, 25 dnů dovolené, čtvrtletní prémie, variabilní finanční bonusy, možnost kariérního růstu., , Životopisy zasílejte, prosím, na e-mailovou adresu: J.Prochazkova@mueller-technik.cz. Pracoviště: Müller-technik cz s.r.o. provozovna lány, Zámecká, č.p. 122, 270 61 Lány. Informace: Jana Procházková, +420 313 515 298,727 841 499. Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník 22 000 Kč Skladníci, obsluha manipulačních vozíků Skladník. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč, mzda max. 26000 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: . Pracoviště: Eberspächer, spol. s r.o., Kuštova, č.p. 2530, 269 01 Rakovník 1. Informace: Magdalena Fišerová, +420 313 281 128.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Autobusy mají změnit vzhled i vybavení

Novak Djokovič a Radek Štěpánek s ředitelem školy Pavlem Kopečným.
33

Djokovič se Štěpánkem překvapili školáky u oběda

Hráči McDonald´s Cupu se zúčastnili rozlučky Tomáše Rosického. Co jim vzkázal?

/VIDEO/ Jeden z nejlepších fotbalistů české historie letos v červnu definitivně skončil s profesionálním fotbalem. Tomáš Rosický se po boku mezinárodních hvězd typu Cesc Fábregas, Petr Čech nebo Karel Poborský rozloučil na pražské Letné ve velkém stylu. Samozřejmě u toho nemohli chybět ani ti nejlepší a nejtalentovanější fotbalisté, kteří se probojovali do minulého ročníku McDonald’s Cupu.

Vítězství v podnikatelských soutěžích voní papírem

Střední Čechy /FOTOGALERIE/ - Tvorba originálních knížek pro děti, které píše Pavla Krátká, a tisk etiket společností Colognia press. To jsou obory, jež nejvíce zaujaly porotce udělující podnikatelská ocenění - tituly Česká spořitelna Živnostník roku 2018 Středočeského kraje a Vodafone Firma roku 2018 Středočeského kraje.

Kominík je teď jako zubař. Počkáte si

Střední Čechy - Vysoké škody, i zaplacení ceny nejvyšší. Takové mohou být následky maléru, který se zdánlivě nenápadně zrodí v komíně. S tím, jak lidé začínají topit, každoročně přichází i doba komínových požárů. Následky mohou být fatální.

Spisovatelka Helena Tyburcová představila novou knihu

Rakovník /FOTOGALERIE/ - Kdo by zavítal v úterý odpoledne do Knihkupectví Mezi řádky ve Vysoké ulici, měl by dojem, že se zde odehrává rodinná oslava či setkání přátel a spolužáků z dřívější doby. Knihkupectví bylo zaplněno do posledního místa a ze všech koutů bylo slyšet přátelské povídání a nadšené a radostné vítání příchozích. Autogramiádu totiž měla rakovnická rodačka a spisovatelka Helena Tyburcová, která zde předvedla svoji novou, v pořadí třetí knihu "Dokud jsme dva".

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT