První Chmelařský spolek v Království českém vznikl v Kroučové a jeho předsedou byl kroučovský František Fejfar, pak Cyril Vitner ze Hředel.

Ve většině případů se v posledních letech a nejenom v Rakovnickém deníku o této pro Česko a Rakovnicko tak tradiční sklizni informuje pouze o Kolešovicích, Kněževsi, Mutějovicích. Přitom kolem Kroučové a Pochvalova se chmel pěstuje již několik století a to až do dnešní doby.

Kroučovský chmel patřil vždy k nejlepším chmelům Rakovnicka a ve třicátých letech minulého století jako jediný z rakovnické chmelařské oblasti měl známku Podlesí, což byla známka nejvyšší kvality. Tuto kvalitu si kroučovský chmel udržuje doposud. Nejstarší a nejlepší chmelařské oblasti stále žijí, produkují velmi kvalitní chmele, o které je zájem i v USA, a zejména v Japonsku, kam směřuje celá úroda společnosti Chmel Pochvalov, kam kroučovské chmelnice patří. A právě ony jsou základem kvalitního exportu. V Kroučové pracují tři česačky, jejichž strojníky jsou Bohumil Knobloch a Milan Holík, oba z Kroučové.

Výměra pěstování chmele v roce 2006 v České republice činila 11 procent světové plochy a umísťuje ji tak na třetí místo mezi světovými pěstiteli chmele. Rozhodující část výměry představovala odrůda Žatecký poloraný červeňák, pěstovala se na 91 procentech chmelnic. Další české odrůdy zaujímaly 448 hektarů.