„V této chvíli máme zavěšený drátek na sto hektarech a zhruba na třiceti zapíchaný. Po Velikonocích zbývá pořezat chmel a zavěsit drátek zhruba na třiceti hektarech chmele,“ řekl koncem tohoto týdne chmelař Karel Šrámek. Práce jsou asi čtrnáct dní v předstihu oproti běžným letům. „Začali jsme dříve, protože máme problém sehnat kvalitní brigádu. Spolupracovali jsme s agenturami, které nám zajišťovaly studenty z Německa, ale jejich počty rapidně ubývají. Práce tak musí zvládnout menší skupina zkušených brigádníků za delší časový úsek,“ vysvětloval Karel Šrámek. Kromě stálých brigádníků přijedou jen na týden studenti ze Slovenska na zapichování drátku a v květnu na další týden na zavádění chmele.

V předstihu je také vegetace. Teplých dní sice zatím nebylo více než je běžné, ale těch několik bylo abnormálně teplých, proto chmel i polní plodiny je týden až deset dní napřed. Chmel, který se v těchto dnech řeže, už má dvaceti až třiceti centimetrové výhony.

„Běžně jsme chmel řezali mezi 10 až 20 dubnem. Letos jsme začali už sedmého a dvanáctého byla polovina plochy pořezaná. Mladým porostům, kterých je u nás většina, prospívá spíše pozdější řez. Pokud je chmel hodně narostlý už v květnu a červnu, nedostane se k němu slunce, což je na úkor hlávek,“ zkonstatoval chmelař. Zatím je i dost vody, takže na podzim vysázené rostliny už dobře vzchází. I zima byla ke chmelu příznivá. „Dobře jsou na tom i ozimy a jařiny. Zatím nevidím žádný problém. Hrachy i máky vzešly. Ve čtvrtek jsme začali sít kukuřici. Zdravotní stav rostlin je dobrý. Houbových chorob je minimum,“ řekl Karel Šrámek.