Chmele tedy letos bude méně. Podle Miloslava Klase ze Zemědělské společnosti Chrášťany by se měla letošní neúroda odrazit na výkupní ceně chmele. Jenže chmelaři prodávají za cenu stanovenou třeba před pěti lety, kdy byl chmele nadbytek. Uzavírají totiž s obchodníky dlouhodobé smlouvy, to znamená na pět až deset let s pevnými cenami.
Nyní se obecně tuna chmele podle smlouvy prodává maximálně zhruba tak za 200 tisíc korun, volný za 300 tisíc. V ceně se neodráží například rostoucí náklady za naftu, zvyšující se minimální mzda i případná neúroda a podobně. Přitom určitý podíl ruční práce ve chmelu nelze nahradit stroji.
Dlouhodobé smlouvy tak cenu chmele deformují. Z patnácti až dvacetileté řady byly v celé republice pouze tři roky pro chmelaře ziskové.

I letošní rok bude pro chmelaře ztrátový. To dokazuje obecný příklad. Aby se pokryly veškeré náklady při pěstování chmele, musí z jednoho hektaru vyjít tržba dvě stě až dvě stě dvacet tisíc korun. To by například vyšlo při loňském výnosu 1,4 tuny z hektaru a ceně dvě stě tisíc korun za tunu chmele. Pokud ale letos někde například vyjde jen 0,7 tuny z hektaru, je tržba pouze 140 tisíc korun na hektar. Stanovená cena za chmel je tak nespravedlivá.

„Měli bychom obecně uvažovat o změně cenové politiky, protože obecně chmel na trhu není a obchodníci nám za něj dávají peníze, které nestačí pokrýt náklady. Myslím, že děláme chybu, pokud uzavíráme dlouhodobé smlouvy," mínil Klas. Ty chmelaři uzavírají pro případ, kdyby byl chmele nadbytek, aby se prodal. Jenže chmele je na trhu v této chvíli nedostatek, proto není jakýkoliv důvod uzavírat dlouhodobé smlouvy.

V Zemědělské společnosti Chrášťany v první polovině sklizně rovněž odhadují nízký výnos i nízký obsah a horší kvalitu, to znamená nízký obsah alfa hořkých kyselin. Rostliny mají slušný habitus i slušně nasazeno. Ale hlávky jsou drobné. Rozdíly jsou v jednotlivých lokalitách, to podle toho, kde byly poslední zbytky vody.

„Chmelu absolutně neprospívá nedostatek srážek zejména v červenci a srpnu. Tropické teploty nesvědčí obsahu alfa hořkých kyselin. Je potřeba nebýt překvapen, když se to stane," zkonstatoval Miloslav Klas Podle dlouhodobých zhruba čtyřicetiletých analýz nízké výnosy vycházejí v podobných letech jako je tento.

K očesání tu mají pětadvacet hektarů. Chmel projde česačkami snadněji, takže se denní výkon zvyšuje zhruba o třetinu. Proto v Chrášťanech předpokládají, že sklizeň zvládnou asi za deset dní, oproti běžným třinácti až čtrnácti. Chmel češou stálí brigádníci ze Slovenska, kteří tu byli i na jarních pracích.Dále několik studentů rakovnického gymnázia. Brigádníci jsou zaměstnáni přímo, ne prostřednictvím agentury.