Opravovat se bude i v severní části hřbitova. Na zpevněné cesty bude navazovat také nové schodiště, které tak propojí oblast hřbitova s přilehlou budovou smuteční obřadní síně.

Návštěvníci městského hřbitova tak již nebudou muset v polovině areálu přejít ze žulových kostek přímo na prašnou udusanou pěšinu, která zvláště pro starší občany se sníženou možností pohybu představovala možné riziko pádu, a to zvláště v deštivém počasí. Plánovaná rekonstrukce by totiž měla přinést hlavně sjednocení a zpevnění povrchu. Chodníky budou ze zámkové dlažby a u hlavních hřbitovních cest, které ctí historii místa, vydlážděné žulovými kostkami.

Ilustrační foto
Kam s dětmi v létě? To je velký problém

„Kromě samotné opravy chodníků, která je vidět, dojde i k odvodnění hřbitova, což pomůže i zvonici a kostelu, jež byly vystaveny tekoucí vodě," doplnila mluvčí radnice Alida Štulajterová s tím, že odhadované náklady jsou zhruba 2,5 milionu korun.

V rámci rekonstrukce bude totiž provedena také instalace dešťové kanalizace, která bude napojena na již vybudovanou kanalizaci z roku 2014. A právě ve stejném roce se také začalo i s prvotní rekonstrukcí hřbitovních chodníků. Tehdy byla provedena jejich celková oprava ve spodní části hřbitova a bezprostředně nad kostelem Nejsvětější Trojice a zvonice.

Plánovaná oprava chodníků ale není na hřbitově jedinou změnou. Právě v těchto dnech by totiž měly být dokončeny úpravy a opravy pěších cest v urnovém háji. Jde asi o 160 metrů přístupových cest a chodníků, nové by mělo být také zábradlí a celkové zpevnění svažitého terénu pomocí palisád.

Jan "Doogy" Cafourek
Graffiti není boj o území, ale boj se šedí

Město zainvestovalo také do oprav přilehlých budov. Smuteční obřadní síň dostane po třiceti letech nové vstupní dveře. Ty budou vyměněny také na budově správce hřbitova, kde navíc dojde i k výměně oken.