S příchodem sychravého počasí, které aktuálně panuje, přibývají lidé s respiračními onemocněními a chřipkou. Hygienici proto budou situaci monitorovat a zveřejňovat informace, jak si na tom stojí situace v kraji, co se týká epidemie.

Ti také přinesli první statistiku. „Nemocnost je prozatím poměrně nízká, ve 42. týdnu byla 858 onemocnění na 100 tisíc obyvatel. Proto stále není úplně pozdě na očkování proti chřipce, ale už je opravdu nejvyšší čas. Očkování je proti chřipce nejúčinnější zbraní a doporučujeme ho zejména chronicky nemocným pacientům, těhotným ženám a také zdravotníkům a sociálním pracovníkům,“ přibližuje ředitelka KHS Středočeského kraje Jarmila Rážová.

Hygienici počítají s postupně se zvyšujícím počtem případů a nástupem epidemie. Ta typicky začíná až mnohem později, vysvětlují – týká se to přelomu ledna a února, trvat může několik týdnů.

Jak uvedla Dana Šalamunová, tisková mluvčí krajské hygienické stanice, očkování lze podstoupit po celou dobu výskytu chřipky. „Vzhledem k poklesu hladin ochranných protilátek a k tomu, že virus chřipky se může měnit, doporučují hygienici dát se očkovat každý rok, ideálně co nejdříve poté, co je vakcína v daný rok k dispozici. Nechat se očkovat lze u ošetřujícího praktického lékaře nebo v některém očkovacím centru,“ uvedla.

Ilustrační foto.
Investice do středočeských nemocnic vyjdou na 76,5 milionu korun

Doporučená preventivní opatření vedle očkování
dodržování osobní hygieny,
používání jednorázových papírových kapesníků,
pravidelné mytí rukou mýdlem a teplou vodou,
zvýšení příjmu vitamínů,
v době zvýšeného výskytu chřipky se vyhýbat uzavřeným prostorám s velkým počtem osob.
Zdroj: Krajská hygienická stanice Středočeského kraje

Očkování proti chřipce je ze zdravotního pojištění hrazeno
osobám starším 65 let;
osobám po splenektomii nebo transplantaci krvetvorných buněk;
osobám trpícím závažným chronickým onemocněním srdce a cév, dýchacích cest, ledvin nebo diabetem;
osobám umístěným v léčebnách dlouhodobé péče, v domovech pro seniory, v domovech pro osoby se zdravotním postižením nebo v domovech se zvláštním režimem.
Zdroj: Krajská hygienická stanice Středočeského kraje

Ilustrační foto.
Napadení záchranářů není vzácné. Útočníci je někdy i pokousají