Původně zastupitelé chtěli požádat o dotaci na výměnu oken a zateplení. Ale ještě předchozí zastupitelstvo rozhodlo o výstavbě nového kulturního centra. Stávající kulturní zařízení by se zbouralo. Zůstaly by z něj zřejmě jen základy a na těch by se stavělo. Nová stavba by měla přibližně stejný rozměr. „Nový dům se sálem poslouží nejen kultuře, ale i sportu. Bude v něm i sportovní hala projektovaná na veškeré míčové hry," vysvětlovala starostka městyse Mšec Libuše Bestajovská.

Novou stavbu zastupitelé prokonzultovali i s památkáři, protože zasahuje do zámeckého dvora.

V této chvíli je zpracovaná studie. Třináctého dubna na zastupitelstvu se bude schvalovat firma na inženýrské a projekční práce pro vypracování stavebního povolení. To by mohlo být ještě v letošním roce. Pak už zbývá jen čekat na vyhlášení dotací. Obecní centrum a školní jídelna jsou stavebně rozděleny na dvě etapy, aby městys mohl žádat o dotace ve dvou etapách. Celkové náklady se odhadují na čtyřicet milionů.

S novou školní jídelnou v plánovaném obecním centru by se přesunula ta stará ze mšeckého zámku, kde je v současné době i první stupeň základní školy.

Žáci by měli také mšecký zámek opustit a přestěhovat se do plánované přístavby základní školy, kde se plánují vedle nových učeben i nové šatny. „Chtěli bychom vše spojit do jedné budovy kvůli snížení nákladů. Na zámku vytápíme starými akumulačními kamny," uvedla starostka městyse Libuše Bestajovská. Na přístavbu školy je rovněž zhotovena studie.

„Počítáme, že by měly být vypsány dotace, proto musíme být připraveni," vysvětlovala starostka Libuše Bestajovská. Nyní se ve škole už pracuje. Zatím se podařilo vyměnit okna během jarních prázdnin. V létě bude následovat zateplení budovy. Finance pokryjí dotace z operačního fondu životního prostředí. Nabízí se otázka, co s uvolněnými prostorami v zámku. „Uvažujeme zřídit tam penzion pro seniory. Je tam vlastně jídelna," vysvětlila Bestajovská.