A na počátku února, kdy už neplatí dálniční kupony z loňského roku a řidiči musí mít na zpoplatněných úsecích výhradně známky s letopočtem 2019, se jejich týmy vydaly na lov. Právě na kontrolu nových dálničních zámek vylepených na čelních sklech.

Mnozí řidiči tuto povinnost ignorují, shrnul výsledky Jiří Nejedlý z Celního úřadu pro Ústecký kraj. „Během prvních šesti únorových dnů přistihly hlídky ústeckých celníků na dálnici D8 hned 52 řidičů, kteří novou dálniční známku vylepenou neměli – nebo tu starou, již neplatnou, opomněli sundat,“ konstatoval. S tím, že celníci od přestupců vybrali bezmála 50 tisíc korun. V průměru se tedy jízda prodražila o tisícovku. Při ukládání pokuty na místě může sankce dosáhnout až pěti tisíc korun. Ve správním řízení – jež však v tomto případě bývá spíše výjimkou – se může vyšplhat až na sto tisíc korun.

Ilustrační foto
Neznámý čmáral poničil sprejem dva vagony

„Převažovali tuzemští řidiči, jichž bylo 70 procent,“ konstatoval Nejedlý. „Tradičně se vymlouvali, že zapomněli – a to jsou nové dálniční známky pro rok 2019 ke koupi na čerpacích stanicích či pobočkách České pošty již od začátku prosince,“ poznamenal.

Kontroly dálničních kuponů
- Prověrka, zda jsou na čelních sklech vozidel do 3,5 tuny jedoucích po zpoplatněném úseku dálnice vylepeny dálniční známky platné a na správném místě (v pravém dolním rohu)
- Kontroluje se i to, zda je na dálniční známce i na kontrolním kupónu vyplněna registrační značka
- Předmětem kontroly je dále ověřování, zda řidiči odstranili dálniční známku po skončení její platnosti
- Kontrolovat dálniční kupony a rozdávat pokuty mohou policisté i celníci