Právě křest takových čmeláků se odehrál na místě velmi příhodném, u tyčové chmelnice v Kolešovicích. Nekřtila se tam však skutečná letadla, ale jen jejich modely s rozpětím křídel dva celé dva metru, o váze devět a půl kilogramu, s benzinovým motorem.

Samotný slavnostní akt vykonali starosta obce Martin Dvořák, zastupitel Jiří Čečrdle a Miloslav Mánek, majitel firmy Rakochmel. Pokřtili je symbolicky na levé křídlo vodou z místního potoka.

„Líbilo by se mi, kdyby letadla stříkala naši tyčovou chmelnici. Místa pro přistání je tu dost. Chmelnici bychom měli rovnou i s ukázkou chemického ošetření," řekl s úsměvem starosta Martin Dvořák. Na to mu piloti modelů hned opáčili, že lepší by byla helikoptéra, která by startovala ze dvora Rakochmelu.

Čmeláky pak samozřejmě vzlétly, ne však u chmelnice, ale na polním letišti místní zemědělské firmy.
Právě polní letiště bylo vedle padesátých narozenin čmeláka (jeho prototyp poprvé vzlétl 28. 6. 1963) jedním z popudů, proč čmeláky vznikly a křtily se v Kolešovicích.

Celý křest i s následným programem na polním letišti připravili členové Skupiny historie vojenského a policejního letectva Kolešovice ve spolupráci s obcí. Další okolnosti vysvětlil René Černý:
„Chtěli jsme připravit nový letový program, a to zcela nevojenský s letouny pilotážně velmi příjemnými. A také připravit vzpomínku na dobu, kdy tady na každém zemědělském letišti čmeláky skutečně létaly. Řada dnešních zaměstnanců Rakochmelu to ještě pamatuje a třeba je tenkrát plnila."

Připomenutí těchto zemědělských strojů je zároveň i poctou všem jejich pilotům. Modely čmeláků jsou totiž pro zkušené piloty příjemné na ovládání, ale řízení skutečných čmeláků bylo náročné. Létání nízko nad zemí mezi výškovými překážkami vyžadovalo velkou přesnost a koncentraci. Na rakovnickém letišti ještě zhruba před dvaceti lety fungoval celý letecký oddíl, specializovaný na letecké práce v zemědělství.

„Dále jako členové naší skupiny historie vojenského a policejního letectva už řadu let využíváme kolešovické zemědělské letiště a jsme na to hrdí. Máme tam výborné podmínky. Proto chceme Kolešovice i místní zemědělský a hlavně chmelařský podnik hodně reprezentovat. Proto jsme také celý program nazvali Kolešovičtí chmeláci. Anglicky se CH čte jako Č, takže i čmeláci se dají v názvu najít,"objasňoval René Černý.

Odpoledne pokračoval program na polním letišti. Tady modely čmeláků vzlétly v novém letovém programu i se zvukovým doprovodem. Piloti se svými modely předvedli skutečné manévrovací schopnosti velkých letadel. Jeden z modelů zvládl i práškování. Zazněla píseň Ivana Mládka Jožin z bažin. Nakonec přistál také skutečný čmelák z letiště v Plasích.

Kdo letošní Kolešovické Chmeláky nestihl, může se těšit na příští rok. Členové Skupiny historie vojenského a policejního letectva Kolešovice plánují v akci pokračovat a dokonce staví další dva modely. Letecký program budou předvádět i na dalších akcích po celé republice. Tím budou reprezentovat naši chmelařskou oblast i tradici.