Co tedy obec v současné době potřebuje?
Obec byla v minulosti aktivní obcí. Proto má vybudovaný kulturní dům, který ale nefunguje podle našich představ, hřiště, školu, plynofikaci, kanalizaci. To, co se v minulosti vybudovalo, nyní chátrá a je potřeba to postupně opravovat.

Je něco, co vás hodně trápí?
Máme tady, jako i v řadě dalších obcí, problém s dopravou. Obcí vede hlavní silnice směrem na Kralovice. Jezdí tudy mnoho kamionů a nákladních aut, ztrácejí štěrk, který vozí z Brantu. Pod jejich koly se lámou silnice a na jejich opravu nejsou peníze. Bezpečnost chodců je také velký problém. U školy byla omezená rychlost na čtyřicet kilometrů. Omezení zrušili kvůli zrychlení dopravy. Ale ze školy se převádějí děti na obědy, nebo samy přebíhají silnici, a to je velmi nebezpečné. Bezpečnost chodců není zahrnuta ani do rekonstrukce silnice. Ta by se měla uskutečnit během letošního roku z Lubné až do Zavidova. Podle vyjádření dopravní policie tu nevede silnice se zvýšeným nebezpečím. Další nebezpečné místo je úzký průjezd obcí pod obecním úřadem. Když se tu potkají dvě velká auta, i když sem vlastně nesmějí, chodec nemá kam uhnout. Už kdysi tu přejeli malého chlapce.

Navrhli jste už nějaké řešení?
V jednání je zpomalovací semafor. Stál by zhruba padesát metrů od školy směrem na Příčinu. K autobusové zastávce musí chodec přejít dvanáctimetrovou silnici. Měl by tam být nějaký ostrůvek nebo zúžení silnice, aby řidič kamionu byl nucen zpomalit. S tím se bohužel v projektu nepočítá. Ostrůvek by mohla zafinancovat obec sama, ale na to bohužel v rozpočtu nejsou peníze, protože je tady hodně akcí rozdělaných.

Jaké například?
Třeba chodníky do nově vznikajícího sídliště směrem k Senci. To znamená rozpočet na pět milionů. Rozpočet zahrnuje i dvě nové autobusové zastávky. Nyní stejný počet dětí žije v Lubné jako v Senci a ty chodí denně do školy podél silnice. Když je tudy odkloněná doprava, školáci tam nemohou bezpečně projít. S chodníky počítáme i v ostatních částech obce.

Hodně obcím chybí kanalizace, jak je to tady?
Tady se dělala kanalizace koncem sedmdesátých let. V tu dobu se tu budovala nejdříve voda a pak kanalizace, i když je to nelogické. Nyní je v takovém stavu, že by potřebovala rekonstrukci. Už loni se budovaly nové povrchy na obecních komunikacích. Teď bychom chtěli pokračovat kolem samoobsluhy. Je to takové centrum v obci, které by stálo za úpravu. Jenže pozemek patří Jednotě. Jednáme s jejími zástupci o jeho vykoupení.

Tak velké plány potřebují velké finance…
Žádáme o dotaci na kanalizaci, aby se mohlo napojit nově postavené sídliště a celá ulice Na skalce. V budoucnu by se měl připojit Senec. Máme už hotový projekt. Veškerá kanalizace je svedena do rakovnické čističky.

A co kulturní dům, největší na Rakovnicku?
Ten po dvaceti letech rovněž potřebuje opravit. Hledáme pro něj další využití, protože tři, čtyři akce do roka nezaplatí ani provozní náklady. Již tady bylo několik firem kvůli zlepšení akustiky. Problém lze řešit, ovšem za nemalé náklady. Pokud nebude mít kulturní dům využití, nevyplatí se do něj investovat.
V kulturním domě je školní jídelna. Tu provozuje obec. Jako samostatné pohostinské zařízení by si na sebe mohlo vydělat, protože obcí projíždí mnoho autobusů s výletníky na Křivoklát, do Plas nebo Mariánské Týnice.

Kdy se rozběhnou nějaké práce?
Hned na jaře. Čekáme, jestli dostaneme dotaci na kanalizaci. V plánu je ještě rekonstrukce chodníku od školy, kolem hřiště směrem na Příčinu. S tím počkáme, až se bude opravovat hlavní silnice.

Plánujete i nějaké drobné akce?
Střecha na obecním úřadě a kulturním domě potřebuje opravit, protože tam zatéká. Pak také musíme dokončit dlouho probíranou hasičskou zbrojnici. Chybí do ní zavést elektřina.

Myslíte i na děti, když se sem přistěhovalo tolik mladých rodin?
Ano, pokud budou finanční prostředky, postupně dobudujeme dětská hřiště. Ale obec stárne, takže bychom měli myslet i na seniory. Mohl by tady stát pro ně nějaký domov, ale to je zatím jen taková úvaha hodně daleko do budoucnosti.

Co zájmové organizace, zapojují se lidé do dění v obci?
To je problém příměstských obcí. I když je tu hodně mladých lidí, jezdí sem pouze přenocovat a do chodu obce se zatím moc nezapojují.

Takže tady po rušném pracovním týdnu v klidu odpočívají?
Moc klidu si tady neužijeme. Na tuhle stranu létají při tréninku letadla od jara do podzimu každý víkend z letiště. Mají tu cvičnou plochu a nad Lubnou se otáčejí. Způsobují velký rámus. Nevím, jestli se najde nějaké řešení.