Koná se u příležitosti Mezinárodního dne proti zneužívání drog, který připadá na 26. červen.

Trasa letošního dvanáctidenního Cyklo-běhu vede přes čtyřicet měst Čech a Moravy a měří 1200 kilometrů. Tým cyklistů-běžců by měl tuto vzdálenost urazit za dvanáct dní. Čeká na ně průměrná denní vzdálenost 120 kilometrů!

Pavel Mudra z pořádajícího sdružení Řekni ne drogám – řekni ano životu pro Rakovnický deník upozornil: „Chceme upozornit na fakt, že se v České republice věnuje málo pozornosti protidrogovému vzdělávání dětí. Hodně pozornosti se věnuje následné péči o lidi, kteří už do drog spadli. Jenže to už je pozdě a výsledek není jistý."

V Rakovníku navštívil tým Cyklo-běhu představitele města. „Na Městském úřadě v Rakovníku prezentovali efektivní Hubbardův detoxikační program pro drogově závislé, fungující výhradně bez použití náhražkových drog," popsal Pavel Mudra.

Věnoval se také pouliční kampani. „Občanům jsou zodpovídány jejich otázky a zároveň jsou rozdávány brožury a letáky o nebezpečí drog a jejich zdravotních a sociálních rizicích," upozornil Pavel Mudra. Zástupci sdružení navštívili několik škol a přišli rovněž na akci městské knihovny Hurá na prázdniny do letního kina, kam zamířily stovky školáků a předškoláků z mnoha škol a mateřinek z Rakovnicka. „Blížící se prázdniny jsou rizikovým obdobím pro experimentování s drogami," zdůraznil Pavel Mudra.

Cyklo-běžecká skupinka proběhla také tam a zpět náměstím. „Tato symbolika má vyjádřit myšlenku, že by děti měly mít i jiné aktivity, než jen se nudit a přemýšlet o drogách," dodal ještě Pavel Mudra.