Návrat plánuje na srpen. Mezi řečí přiznala, že se jí po nových přátelích, které v Čechách získala, bude určitě stýskat. Od loňského září je Daniela v rámci mezinárodního projektu studentkou septimy Gymnázia Zikmunda Wintra v Rakovníku. Potkali jsme se na půdě školy a s překladem nám pomohl její spolužák a zároveň i přítel Vojtěch Pátek.

Byl pro tebe pobyt na Rakovnicku a na gymnáziu přínosným?
Škola nebyla tím hlavním důvodem, proč jsem se rozhodla přijet do České republiky. Toužila jsem poznat jinou kulturu a také se trochu osamostatnit. Takže určitě ano. Přiznávám, že se mi tady moc líbilo. Přinejmenším jsem se zde naučila mnoho nových věcí.

Například?
Lyžování a jízdu na kole. Se sněhem jsem byla v tak blízkém kontaktu poprvé v životě a líbilo se mi to.

Vojta: Dost mě překvapilo jak rychle se na lyžích naučila jezdit. Samozřejmě, že nejdřív padala, ale pak už jezdila pěkně.

Líbilo se ti v Čechách tolik, že přemýšlíš o další návštěvě?
Rozhodně. Ráda bych tady studovala na univerzitě. Ještě sice přesně nevím, jaký obor, ale chtěla bych to zkusit. Baví mě například společenské vědy. Ostatně ty mě sem k vám přivedly.

Odkud jsi a můžeš v krátkosti představit svoji rodinu?
Jsem z velkoměsta Mexico City. Mám dvě starší sestry ve věku 31 a 25 let. Moji rodiče jsou moc fajn, milující. Maminka má mateřskou školu a otec je obchodním zástupcem.

A tvoje česká rodina?
Bydlím na Křivoklátě a každý den jezdím do školy vlakem. V rodině jsou tři děti. Dvě mladší sestřičky ve věku 7 a 10 let a bratr je maturant. Táta pracuje u lesů a maminka nás toho naučila hodně o křivoklátské přírodě.

Byl pro tebe problém přizpůsobit se novému životnímu stylu v Čechách?
Zpočátku ano, ale teď už je to v pořádku. Dokonce se mi zalíbil natolik, že by se mi mnohem více líbilo bydlet na malém městě.

Co ty a škola?
Nechodila jsem na češtinu. Na ostatních předmětech to fungovalo tak, že jsem si třeba připravila prezentaci v angličtině, která představovala Mexiko a jeho významné osobnosti, města, události a tak podobně. A také jsem s prezentacemi navštívila i další školy v Rakovníku.

Můžeš nám pro příklad přiblížit jednu takovou hodinu?
Třeba v květnu jsem byla na hodině španělštiny v primě. Představila jsem jim hlavní město Ciudad de México a jeho zajímavá místa. Také světově známá letoviska Acapulco a 
Cancún. V prezentaci nechyběly ani pyramidy vystavěné za vlády Mayů, typické mexické pokrmy jako tacos, tortillas, tamales. Seznámila jsem je s naším každodenním životem, tradicemi.

Jak trávíš volný čas doma v Mexiku a jak jsi ho trávila zde? To už jsi ostatně trochu naznačila…
V Mexiku ho trávím, jak se dá předpokládat, nejvíce s přáteli.
Tady jsem se naučila hodně chodit na procházky do přírody. Plavu, jezdím na kole. Česká republika je prostě pro mě místo, kde jsem se věnovala hodně sportovním aktivitám.
Mexico City nabízí ve svém centru hodně možností kulturního vyžití, ale já osobně bych třeba nikdy nejela metrem, nebo bych se nevypravila do jeho okrajových částí. Přiznám, že bych se bála. Tady se může jít bez obav kamkoli. To je velká výhoda malých měst.