Současní zastupitelé sice kandidátku sestavili, ale pouze s čtyřmi kandidáty. To ovšem nestačí. Aby bylo zastupitelstvo schopné provádět usnesení, je potřeba zastupitelů pět. Ten, kdo na kandidátce ze současného zastupitelstva chybí, je starostka Děkova Denisa Závorová. Další zastupitelé jsou Petr Spišák, Vladimír Kozák, Marián Záchej a Marie Ryvolová. „Neměla bych problém sestavit kandidátku, ale já už nechci. Už mám pochuti,“ vysvětlila Denisa Závorová. A to hlavně proto jaká situace v obci panuje. „Na zastupitelstvo chodí převážně jen kritici a spokojení lidé a naši voliči zůstávají doma,“ vysvětlila Denisa Závorová.

A kritiků je hodně. Na bývalé vedení obce bylo dokonce podáno trestní oznámení. Současná starostka obce zase řeší se svým nadřízením, což je Krajský úřad Středočeského kraje, šikanu. „Je to nepříjemné pracovat v téhle situaci, nechci svůj čas trávit takto,“ uvedla Denisa Zázvorová.

Ilustrační foto.
Na Rakovnicku se bouralo, zranění naštěstí byla jen lehká

Nevůli od občanů pociťují i ostatní zastupitelé Děkova. „Teď momentálně nemám chuť být v zastupitelstvu,“ řekl místostarosta obce Děkov Petr Spišák a dodal: „Já mám teď dobrou práci a nechci o ni přijít.“ Podivuje se však, že ti co vedení obce kritizují, nesestavili kandidátku pro komunální volby sami. „Očekávali jsme, že ti lidé, kterým se naše práce nelíbí, si podají svojí kandidátku. Ať se předvedou,“ řekl Petr Spišák.

Kandidovat už nechce ani současný zastupitel obce Vladimír Kozák, podle kterého už dokončil své cíle, které chtěl v obci splnit. „Moje žena tady začala budovat faru a já jsem chtěl, aby se to dokončilo. Teď už nemám žádnou motivaci,“ vysvětlil Vladimír Kozák. A do zastupitelstva se mu nechce také kvůli situaci mezi občany. „Kandidátky se nesestavily kvůli poměrům v obci. Jsou lidé, kteří si myslí, že starostka jen bere velké peníze a nic nedělá. Je to poměrně veliká zodpovědnost. Nikdo si už neuvědomuje poměr práce a peněz,“ vysvětlil.

Kdo kandidaturu zvažuje, jsou zastupitelé Marie Ryvolová a Marián Záchej. „Že se nesestavila kandidátka, to je veliká škoda. Uvažuji o tom, že budu znova kandidovat,“ uvedl Marián Záchej. „Já bych určitě kandidovala, kdyby se sestavila kandidátka,“ řekla Marie Ryvolová. Zastupitelka dokonce uvažovala o založení vlastního hnutí. „Uvažovala jsem o sestavení vlastní kandidátky, ale spíš do toho nepůjdu. Připojím se k lidem, se kterými by se mi dobře pracovalo, kterým bych věřila. Snažila jsem se oslovit starostku, místostarostu, ale nepodařilo se mi to,“ vysvětlila Marie Ryvolová. A také ona cítí tlak ze strany občanů. „Člověku ubírá, když slyší, že je všechno špatně, co by bylo potřeba. Nikdo vás nepodpoří. Stále jsem cítila ze strany občanů spíše to mínus,“ uvedla.

A co říkají místní? „Já se ani nedivím, že starostka už nechce kandidovat. Je tu určitá skupina lidí, která na vedení obce podává trestní oznámení, posílá kontroly. Komu by se takhle chtělo procovat,“ řekla Rakovnickému deníku paní Anna. Někteří místní si uvědomují, že pokud by se kandidátky nesestavily ani v lednu, mohla by samospráva obce zaniknout. „Byla by to veliká škoda, kdyby tu už nebyl ani úřad. Doufám, že v lednu se tu volby uskuteční,“ řekl další z obyvatelů Děkova.

Ilustrační snímek.
Na dětských táborech byly problémy hlavně s vodou