A ano, přímo v potoce. Díky tomu, že předsedovi vlády půjčil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) holínky, mohl se Babiš pustit přímo do akce. Rukama mu tak prošlo několik ze sedmi desítek dospělých raků kamenáčů, jež se podařilo zachránit z jejich někdejšího domova.

Tím byl Stroupínský potok na Berounsku, kde se před dvěma roky rozšířil račí mor, znamenající pro původní raky smrtelnou pohromu. Jeho šiřiteli jsou nepůvodní druhy raků, jež se dostaly do přírody například po vypuštění z akvárií. Existují ale i další cesty přenosu; dokonce i prostřednictvím rybářského náčiní.

Ilustrační foto.
Zeleň za miliony má mazat uhlíkovou stopu

Právě před těmito vlivy se raky kamenáče snaží chránit záchranný program Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Ze zasaženého Stroupínského potoka ochránci raky nejprve přemístili do umělého chovu – s tím, že až bude jejich původní domov znovu bezpečný, budou tam vráceni zpět. K tomu ale nedošlo.

Protože nákaza stále nevymizela, jak ukázalo testování vody, našel se pro zachráněné rady nový domov na Rakovnicku. Kromě dospělých jedinců tam bylo vypuštěno i množství mláďat. Očekává se, že nové prostředí bude kamenáčům prospívat – a mohli by se úspěšně množit.

Blatnice skvrnitá.
Poznávejte přírodu: Je-li blatnice skvrnitá vyplašena, může být cítit po česneku