Přítomné pozdravil také starosta městyse Mšec Jiří Loskot: „Přál bych vám, vážení žáci, abyste v novém školním roce dosahovali takových výsledků, které jste si předsevzali. Rodičům přeji, aby jim děti studijními výsledky dělaly jen samou radost, a učitelům, aby se jim dobře pracovalo." První školní den se starostovi Jiřímu Loskotovi vybavily hlavně vzpomínky z dětství. Nyní má radost, že do školy přivítali šestnáct prvňáků, což je vzrůstající počet.

Prvňáčkové první školní den prožili opravdu slavnostně. Jejich třídní paní učitelka Milena Volfová každého zvlášť představila a přivedla na pódium. Tam jim popřál úspěšný start ve škole ředitel Milan Dvořák a předal jim květinu. Prvňáčky si pak paní učitelka odvedla do třídy.

Zvláštní byl první školní den i pro ostatní žáky a jejich rodiče. Tatínek Milan Slavík přivedl první školní den tři své kluky školáky. Ti se do školy těšili, i když se připravovali trochu na poslední chvíli. „Líbí se nám, že se první školní den odehrává tady v zámeckém parku. Je to něco jiného a pro děti není první den tak stresující," zkonstatoval Milan Staněk ze Mšece.

Svazková škola Bez Hranic má za sebou mnoho změn. Zjednodušila se struktura vedení školy. Nastaly velké personální změny. Ve sboru ve Mšeci je šest nových pedagogů. Nové jsou i paní učitelky ve školkách, stejně jako účetní. Byl nově jmenován i školník. Dvě nové vyučující jsou v základní škole v Tuřanech, která také do Svazkové školy Bez Hranic patří.

„Na práci s novým kolektivem se těším. První školní den v nové škole v roli ředitele pro mne znamená hlavně seznamování s novými rodiči, prostředím, stylem zahájení školního roku. Buduje se tu nový kolektiv. Vše je o lidech. Nový kolektiv pak tvoří úspěch nebo neúspěch školy. Věřím, že budeme táhnout za jeden provaz a dobře spolupracovat nejen spolu, ale i s rodiči a obcemi," uvedl ředitel školy Milan Dvořák.

Podle něj je svazková škola opravdu školské funkční zařízení. „Systém jsem poznával, studoval a věřím tomu, že svazková škola má své opodstatnění a přináší spoustu výhod. Pochopitelně je při ní nezbytná spolupráce všech zúčastněných," řekl ředitel.

Aby se fungování školy zlepšovalo, má v plánu několik věcí. Tou první je zlepšení autobusového spojení z ostatních obcí tak, aby navazovalo na začátek a konec vyučování, o které vedení školy usilovalo už dříve.
„Máme připraveno několik variant. Doufám, že alespoň jedna z nich vyjde," podotkl Dvořák. Dále je v plánu ve spolupráci se starostou Tuřan a svazkem stavba nové učebny v Tuřanech za přispění krajské dotace. Ve Mšeci chybí sportoviště pro děti. K tomu by bylo vhodné využít areál zámecké zahrady. Malé hřiště rovněž chybí tuřanské škole. Rekonstrukci potřebuje mateřská škola v Srbči i vytápění obou školních budov ve Mšeci.

„Je před námi opravdu spousta úkolů. Zřejmě se nám nepodaří vše hned, ale doufám, že to bude postupně ve spolupráci se Svazkem obcí Rakovnicka," plánoval ředitel Svazkové školy Bez Hranic Milan Dvořák. ⋌