Zhruba čtyřicítka školáků se rozestavila kolem dvou velkých stolů na sále Domů dětí a mládeže v Rakovníku. Tady se jim věnovaly vychovatelky Miluše Řehuřková a Věra Pejšová a za DDM to byla Mirka Donátová. Ta popsala: „Do ořechových skořápek budou děti vystřihovat a nalepovat papírové andělíčky, stromečky, zvonečky. Prostě to, co se jim bude líbit, co je osloví."

Na první pohled bylo vidět, že jsou děti z úkolu nadšené. Stačilo pár minut a první 
ozdobičky byly na světě.
Péťa prozradil, že by jednu ze svých ořechových ozdob věnoval sestřenici Barunce. „Nevím ale, jestli ji Barunce stačím do Vánoc předat.Ona totiž bydlí v Praze."

Až do Vánoc mají dle slov Miluše Řehuřkové tyto děti o družinový program postaráno. „Mají se ještě na co těšit. Příští týden je třeba vezmeme na Pohádkové setkání do Roubenky. Přijede k nám také divadlo Úsměv a Dům dětí a mládeže pro nás přichystá Vánoční veselici. Také budeme ještě společně vyrábět další dárečky pro rodiče, prarodiče či sourozence."

Aurem nápadů na aktivity družinových dětí ze Druhé základní školy v Rakovníku je celkem pět vychovatelek. Již zmíněná Miluše Řehuřková, Věra Pejšová, Hedvika Bortová, Táňa Kronichová a Jaroslava Žáková. „Děti se rády zapojují. Neustále nás mile překvapuje, jak nás doslova bombardují žádostí o nové a nové aktivity," konstatovala Miluše Řehuřková. A tak s dětmi docházejí na bruslení, věnují se jim v zájmových kroužcích, kdy si mohou vybrat mezi sportovními hrami, hudebním kroužkem či dramatickým kroužkem.

A to už nám svého andělíčka ve skořápce vlašského ořechu ukazuje Honzík: „Já ho dám mamince. Určitě z něho bude mít radost."

Do Domu dětí a mládeže v Rakovníku chodí tato družina pravidelně. „Rádi bychom Domu dětí a mládeže moc poděkovaly za výbornou spolupráci. Dětem se líbí zdejší přírodovědné oddělení. Zdejší lektorky pro ně pořádají soutěže. Je toho hodně," shodly se Miluše Řehuřková a Věra Pejšová.