Mezinárodní den žen je v posledních letech stále více oblíbený. Po revoluci se tak hodně neslavil, protože byl spojen s povinnostmi komunistického režimu. Dnes ho lidé berou jako možnost vyjádřit přízeň nebo lásku své ženě nebo přítelkyni. Mezi rakovnickými občany je oblíbenější než třeba svatý Valentýn. „Podle mého názoru obliba Mezinárodního dne žen rozhodně stoupá. Já bych řekla, že chodí stále více a více mužů pro kytičky, než v předchozích letech. A dokonce bych řekla, že se tento svátek stává oblíbenějším než valentýn, který tak trochu upadá,“ uvedla prodavačka květin z květinářství Květiny Klára, Petromila Nováková.

MDŽ je oblíbenější než Valentýn

Muži ženám k dnešnímu svátku kupují především květiny nebo nějakou sladkost. Výjimkou ale nejsou ani nejrůznější dárkové poukazy na masáže nebo také na zážitky. Květiny, které muži kupují, jsou převážně jarní, jako gerbery, tulipány ale i růže. Zájem je také o karafiáty „Karafiáty kupují převážně starší lidé, kteří mají tento svátek s touto květinou spojený,“ vysvětlila pro Rakovnický deník prodavačka květin z rakovnického květinářství Květiny Eva, Lenka Zachařová.

V dětském oddělení Městské knihovny Rakovník představil Tomáš W. Pavlíček svou novou knihu Výchova kněží v Čechách.
Konala se prezentace knihy Výchova kněží v Čechách

Muži ženám kupují i sladkosti

Zvýšenou poptávku zaznamenali tento týden i prodejci dárkových košů. Většina mužů, ale nákup dárku pro svou milou nechává až na poslední chvíli. Rakovničtí obchodníci s tím, ale už počítají a mají připravené zásoby. „Muži chodí vždy až na poslední chvíli, ať už je to svátek MDŽ nebo valentýn. Vyloženě chodí jeden den před daným svátkem, nebo až v ten daný den. Předem se nedělají objednávky, každý vybírá, až když přijde. Máme na takovéto dny předbalené bonboniéry, ale každý si zde může poskládat svou vlastní podle chuti. To je otázka pěti minut než se to připraví,“ uvedla prodavačka z rakovnického obchodu Koruna Pralines, Monika Lipšová.

Mezinárodní den žen se slaví i v některých obcích. Například minulou sobotu se slavilo v nouzovské hospůdce U Divocha. A na oslavy sem přišlo několik desítek lidí. Na programu měli organizátoři připraveno několik vystoupení nejen od místních žen, ale také vystoupení dětí. Celý den hrála v hospůdce živá hudba a nejen ženy se tu dobře bavily.