Do 10. ročníku Noci kostelů se zapojí kostel Nanebevzetí Panny Marie v Lišanech, Husův sbor v Lužné, kostel Sv. Petra a Pavla v Jesenici, kostel Narození Panny Marie v Novém Strašecí, kostel Povýšení sv. Kříže ve Vrbicích, kostel sv. Bartoloměje ve Velké Chmelištné, kostel sv. Martina ve Všesulově a kaple sv. Martina ve Žďáru.

„Do Noci kostelů se zapojujeme už po třetí. Máme v obci krásný kostel a chceme ho tak představit veřejnosti,“ uvedla pro Rakovnický deník starostka obce Lišany a organizátorka akce Dana Medřická. V Lišanech začíná program v 18 hodin, po slavnostním zahájení tu vystoupí vokální soubor Prostě vy a po té je připraveno dětské vystoupení Strašidýlka. „Po skončení kulturního programu budou děti hledat program a na závěr si všichni budou moci posedět u táboráku, nebo si opéct buřta,“ doplnila Dana Medřická.

Průběh hodnocení soutěže v GASK.
Výtvarné návraty do minulosti se vydařily

Veřejnosti se dnes otevře už po druhé také barokní kostel sv. Bartoloměje ve Velké Chmelištné. „Chodí sem velmi málo lidí. Ale do Noci kostelů se zapojujeme zejména proto, aby sem ti lidé přišli a mohl jsem se s nimi seznámit,“ vysvětlil organizátor akce a jáhen Daniel Váhala. Ve 21 hodin se tu uskuteční slavnostní zahájení a volná prohlídka kostela. Návštěvníci si tu budou moci prohlédnout staré fresky na zdi, které se našly při rekonstrukci kostela.

Ve 21.30 přijde na řadu vystoupení čisteckého souboru zobcových fléten Klofouk. Ve 22.30 se na závěr programu uskuteční modlitba za obec a za zemřelé.

Součástí Noci kostelů bude také výstava: Tady nová republika, která připomene letošní 100. Výročí založení republiky.

Dnes se pro veřejnost otevře také kostel sv. Martina ve Všesulově. Noc kostelů to pro tentokrát pojali, jako: vlakem do kostela. „Přijeďte vlakem nebo autobusem a prohlédněte si rekonstruovaný kostel sv. Martina ve Všesulově, uvidíte zrestaurované náhrobní kameny, pustíme Vás i do věže a na půdu kostela,“ stojí na oficiálním webu Noci kostelů.

Noc kostelů se poprvé uskutečnila v České republice v roce 2009. Tehdy se zapojilo celkem pětadvacet kostelů z České republiky. Několik kostelů bylo z Brna, nebo z Plzně a zapojil se také kostel sv. Václava v Čisté. V letošním jubilejním ročníku otevře své dveře více, než tisíc sto kostelů a modliteben po celé České republice.

Pro maturitní vysvědčení přišlo celkem třiatřicet gymnazistů.
OBRAZEM: Novostrašečtí studenti si převzali maturitní vysvědčení