Od srpna letošního roku funguje na Husově náměstí modernizovaný parkovací systém se závorami. Podle rakovnické radnice se systém po dvou měsících fungování osvědčil, jelikož automobilů v historickém centru ubylo. Radnice už má k dispozici první srovnávací data.

Na Husovo náměstí vjelo v září 32 119 vozidel, v době, kdy se zde za parkování platí (všední dny od 8 do 18 hodin a v sobotu od 8 do 12 hodin, pozn.red.), což je o zhruba 16 tisíc automobilů méně než v září předchozího roku. A zatímco v září roku 2017 utržilo město za parkování v centru cirka 332 tisíc korun, po zavedení modernizovaného závorového systému činí příjem necelých 408 tisíc korun.

„Jednak je to dáno tím, že odpadlo prvních deset minut zdarma. Odpadlo také značné množství průjezdů vozidel po zvednutí závorového systému a také odpadlo dlouhodobé parkování na náměstí, kdy si někteří řidiči z náměstí dělali dobře hlídané parkoviště. Parkovací systém tak splnil účel,“ sdělil důvody zvýšení tržeb starosta města Pavel Jenšovský a jedním dechem pokračoval: „Je vidět, že na náměstí je menší počet vozidel, dá se zde zaparkovat, dá se zde přejít a netvoří se kolony na výjezdu z náměstí. Výjezd je naprosto plynulý. Parkovací systém splnil účel.“

Luděk Štíbr.
Rakovník: novým starostou se stane Luděk Štíbr

„Za mne jednoznačně palec nahoru. Myslím si, že je správné, aby se nějakým způsobem omezil vjezd do centra. A čím méně aut zde bude, tím samozřejmě za mne lépe. Někdy to tu připomínalo parkoviště, ono stačí vidět, co se zde děje, když jsou tu trhovci,“ mávl rukou Petr Šmíd.

„Mám zaplatit u parkovacího automatu, nebo u těchto terminálů. Závory mi nevadí, alespoň že už tu není ta příšerná budka,“ řekl Radek Urban.

„Vodím děti při cestě na autobusové nádraží z Bendovky do školy. Na náměstí stálo už dost automobilů. Nyní jich tu tolik podle mne není,“ reagovala na dotaz Deníku Monika Hluchá.

Kotlíkové dotace. Ilustrační foto.
Kraj schválil ještě šedesát žádostí o kotlíkovou dotaci. Další šance příští rok

Jenže ne všichni se závorových systémem v centru města souhlasí. Podle jeho kritiků je náměstí obehnáno zbytečně závorami, zatímco v okolních městech zcela běžně fungují parkovací automaty.

Při modernizaci závorového systému došlo sice k odstranění takzvané výběrčí budky u výjezdu z centra a nahradily ji dva výjezdní pruhy s automatickými závorami, zároveň ale byl v Nádražní ulici nainstalován vjezdní sloupek se semaforem. Proti jeho instalaci se tehdy ohradili zdejší podnikatelé. „Nesmyslný závorový systém z našeho města dělá placené parkoviště. My, kteří v jeho centru žijeme, jsme jím obtěžováni a často i perzekuováni. Několikrát denně stojíme fronty, které za rok čítají hodiny. Když za námi jedou příbuzní, dodavatelé i hosté hotelu, musí prosit, aby jim výjezdová závora byla otevřena. Byly však i případy, kdy museli platit celodenní parkování, i když jeli na náš soukromý pozemek. To je skandální,“ nechal se na předchozích zasedání zastupitelů slyšet podnikatel Petr Svoboda, který se po komunálních volbách stal zastupitelem za Směr Rakovník.

„Závory sem nepatří. Parkovací automaty by byly mnohem hezčí, navíc fungují i jinde. Proč by to nemohlo být i tady v Rakovníku,“ myslí se Jan Šnajdr.

Parkovací automaty

Modernizovaný parkovací systém má výhody v tom, že umožňuje v budoucnu vyzkoušet parkování v centru pomocí parkovacích automatů. „Ten systém je hodně univerzální, flexibilní. Takže do budoucna, pokud se jakékoliv vedení města rozhodne, že chce parkovací automaty, kamery, pak je to záležitost zhruba měsíce práce a za rozumné peníze se dá systém změnit,“ řekl při schvalování modernizace parkovacího systému na zasedání zastupitelů Milan Peruth, předseda komise při radě města.

Parkování v centru:
Provozní doba: 
pondělí – pátek od 08:00 do 18:00 hod. sobota od 08:00 do 12:00 hod. státem uznané svátky zdarma

Ceník:
1 min. až 30 min. 10,- Kč
31 min. až 60 min. dalších 10,- Kč
61 min. až 90 min. dalších 10,- Kč
91 min. až 120 min. dalších 20,- Kč
za každých dalších započatých 30 min. dalších 30,- Kč
Ztráta lístku bude zpoplatněna částkou 600,- Kč.
Zdroj: murako.cz

Ilustrační foto
Zahájení výstavy o legionářích provázela i práce v lazaretu