Dobré a originální bábovky umí celá rodina
Krakov – Karel Staněk svoji aspikovou bábovku, která porotě nejvíce chutnala, dělal poprvé v životě: „Vůbec to byl můj první výtvor, co se týká vaření. Ale jsem pro každou legraci, a když se ve vsi něco děje, rád se přidám,“ přiznal.
Taky přiznal, že mu s aspikem pomáhala manželka Pavla Staňková.
„Protože mi formu na bábovku zabavil manžel, došla jsem si vypůjčit k mamince starou formu po babičce,“ osvětlila bábovkovou situaci u nich doma Pavla Staňková.
„Koňaková bábovka se mi dělala dobře, jen moc dlouho trvalo, než se propekla, asi hodinu a půl,“ ještě doplnila. Paní Pavla je zkušená pekařka. Peče pro rodinu každý víkend a nejraději buchty, co se rychle zamíchají a nalijí na plech.
Koňaková bábovka
Ušleháme pět žloutků, do nich zašleháme 250 gramů moučkového cukru. Přidáme 120 gramů polohrubé mouky, 130 gramů solamylu, prášek do pečiva a 250 ml oleje. Nakonec přidáme čtvrt litru vaječného koňaku, nadrobno rozsekané mandle a pevný sníh z pěti bílků. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy a zvolna, asi 1,5 hodiny, pečeme.