„Zkoušky zde

probíhají od středy do úterý, vyjma víkendu,“ poznamenal ředitel ISŠ Rakovník Jiří Brabec, který se v pátek účastnil zkoušek jako degustátor a konzument jídelního menu. „Studenti už za sebou mají písemnou práci. Po této praktické části v restauraci je ještě čeká ústní zkouška,“ přiblížil martýrium závěrečných zkoušek Jiří Brabec.

Úkol je jasný

V každém ze zkušebních dnů má parta šesti studentů za úkol připravit a expedovat jídelní menu na stoly ke konzumentům a hodnotící komisi. Ta dbá na chuťovou stránku pokrmu včetně způsobu vystupování obsluhy. „Hodnotí se například postoj a vyjadřování obsluhujícího,“ nechala se slyšet učitelka odborných předmětů na ISŠ Rakovník Hana Novotná.

Studenti připravují vše od předkrmu až po kávu. „Každý den se připravuje něco jiného. Snažíme se zavádět nové pokrmy, které nejsou v restauracích běžné,“ konstatovala Novotná. Praktické části závěrečných zkoušek se účastní také sbor učitelů ve složení Helena Sobotková, Hana Novotná, Miroslava Růžičková a Daniel Kotek. Ti

zde působí jako poradci a garanti hladkého průběhu. V pátek absolvovali praktickou část závěrečných zkoušek Lucie Zusková, Marie Gorolová, Ondřej Lechnýř, Libor Mates, a to v učebním oboru Kuchař – číšník a v oboru Kuchař Matěj Tupý a Vlastimil Charvát.

Jídelní menu od předkrmu až po kávu připravovali studenti 3. ročníku rakovnické integrované střední školy v rámci závěrečných zkoušek.