„Každopádně něco by se s tím udělat mělo. Jsou tu zaparkovaná auta, ale hlavně jsem několikrát viděla, jak si zde hrají děti. Je to zkrátka nebezpečné," řekla Alena Sutnerová. Podle informací Rakovnického deníku jednání opět po delší době začala. Naposledy se touto problematikou zabývali zastupitelé před dvěma roky. Zda nakonec město kývne na nabídku vedení Jednoty, zatím není vůbec jasné. „Budeme o nabídce Jednoty Rakovník na odkoupení ruiny v Trávnické ulici jednat příští týden ve středu, kdy je jednání rady města," informoval starosta Rakovníka Zdeněk Nejdl (ODS). Jednota Rakovník měla údajně na radnici poslat návrh, že městu odprodá rozpadlou nemovitost včetně pozemku za zhruba šest set tisíc korun. „Jedná se o neoficiální informace, návrh jsem ještě neviděl," sdělil k tomuto tématu starosta Zdeněk Nejdl.

Konkrétnější k zaslanému návrhu nebyl ani předseda představenstva Jednoty Rakovník Pavel Březina. „Nerad bych k tomuto zveřejňoval nějaké bližší informace, když se ještě čeká na projednání radou města," reagoval na dotaz Rakovnického deníku Pavel Březina. Jelikož nastínil, že Jednota rozhodně nechce na případném prodeji nemovitosti vydělat, je velmi pravděpodobné, že vedení Jednoty nabídlo městu odkup za šest set tisíc korun. To již udělali i v minulosti. Předseda Jednoty Pavel Březina Rakovnickému deníku řekl, že v současné době nepanují ze strany firmy obavy, že by v lokalitě v Trávnické ulici, tedy hned vedle sídla Jednoty Rakovník, mohl vyrůst nějaký diskont a podobně. Naopak. Vedení Jednoty věří, že se zde vybuduje parkoviště či jiné potřebné zařízení.

Jednání o ruině v Trávnické ulici obnovil Městský úřad Rakovník, konkrétně Odbor správy majetku, počátkem roku.

„Představenstvo Jednoty projednávalo návrh na odkoupení budovy za nabízenou cenu dvě stě padesát tisíc korun. Představenstvo však rozhodlo budovu neodprodat," informovala Alida Štulajterová, mluvčí rakovnické radnice. Vedení města se opírá o znalecký posudek, ve kterém je stanovena cena rozpadlé nemovitosti i s pozemkem na částku bez mála dvě stě dvacet tisíc korun.

Dohady o ruině v Trávnické ulici začaly před lety, kdy Jednota dům koupila.Vedení Jednoty Rakovník tehdy nabídlo majitelům nemovitosti vyšší cenu, konkrétně 550 tisíc korun, zatímco vedení města 515 tisíc korun

Důvod? Tehdejší představenstvo Jednoty se obávalo, že vedení města Rakovníka má v plánu vedle jejího sídla vykoupit pozemky v Trávnické ulici a ty poté odprodat pro výstavbu nějakého marketu.

„Na základě jedné mé teze, kdy jsem do tisku řekl, že bych si zde uměl představit vznik objektů komerčního charakteru, čímž jsem měl na mysli parkoviště a nad ním pak studijní centrum s kancelářemi a nějakou prodejnou tabáku, se toho pan předseda (bývalý předseda Jednoty Rakovník Petr Mojžíš, zemřel loni, pozn. red.) chytil a koupil pozemek, aby na nás měl nějaké páky. Že by zde vznikl nějaký supermarket, je nesmysl a ani bych nic podobného zde nechtěl," vysvětlil už dříve důvody vzniku této kauzy, která má dopad na jedno ze zákoutí města, starosta Zdeněk Nejdl.

Před dvěma lety se dokonce podařilo týmu, který byl pověřený rakovnickým zastupitelstvem, dojednat cenu, za kterou by tehdy město nemovitost koupilo tedy za výše zmíněných 515 tisíc korun. Ovšem překážkou pro vedení města byly další právní podmínky, že ve zmíněné lokalitě dojde k výstavbě parkoviště, sportoviště či veřejné zeleně, ale nikoliv dalšího obchodu a podobně.

Na tom jednání v roce 2012 zkrachovala.