Každá škola mohla vyslat jen jedno, pouze místní jako pořádající dvě. I tentokrát si soutěž kromě účastníků z Čech a Moravy nenechali ujít dřevorubci ze Slovenska, Rakouska, Bulharska, Polska a Srbska. Museli zvládnout kácení, výměnu řetězů u motorové pily, přesný a kombinovaný řez a odvětvování podle pravidel mezinárodních soutěží pro dřevorubce.


Určitě zajímavou disciplínou bylo kácení na cíl, které se odehrávalo také v areálu školy. Dříve soutěžící káceli přímo v lese. „Jenže pokaždé byl problém najít vhodné stromy. Kmen totiž nesmí mít odchylku více než dva stupně od svislé osy. Do stojanu se dá postavit přesně, jak je potřeba. Velkou roli při kácení hrálo zavětvení, tvar a mohutnost koruny. Tady mají všichni stejné podmínky, holý kmen bez větví," popsal Jan Jungmann, učitel odborných předmětů pořádající školy a jeden z organizátorů soutěže.

Den válečných veteránů na Husově náměstí v Rakovníku 2016
Muž v uniformě SS je nevinný, rozhodla policie

Po kácení následovala výměna řetězu. Tu mistr světa, který trénoval rakouské účastníky, zvládá za šest vteřin. Žáci pořádající školy za dvacet i patnáct sekund.
Po výměně řetězu už si pily soutěžících předávají jen rozhodčí, samotný závodník už na ní nesmí nic upravovat. Pak už zbývaly disciplíny kombinovaný a přesný řez. Při něm závodníci sledovali pilu i vleže, aby dořízli přesně a neporušili vrstvu pilin pod kmenem. Při všech disciplínách se samozřejmě hodnotí bezpečnost práce.


Úroveň závodníků i těch zahraničních rok od roku roste. Družstva jsou vyrovnaná s perfektním vybavením. Velmi dobře se pokaždé umisťují závodníci z Rakouska a Slovenska. Domácí letos poprvé sestavili velmi mladá a šikovná družstva, takže mají naději na vynikající umístění v příštích letech. Celkovým vítězem se stal Wolfgang Traar z Litzlhofu v Rakousku. Na druhém místě skončil Matěj Procházka z Hejnice a třetí místo obsadil Bernd Unterköfler také z Litzlhofu v Rakousku.

Ilustrační foto.
Audit Deníku: „Evidence tržeb byla poslední kapka"

Z družstev se nejlépe umístila škola z Litzlhofu (Rakousko), před SŠHL Hejnice a AFS Surdulica Srbsko. Z místních borců byl nejlepší Patrik Šilink na čtvrtém místě v kombinovaném řezu. Mistrovství ČR Dřevorubec junior navštívila také ministryně školství Kateřina Valachová.