„Asi nejlépe tuto vzácnost popsal cestovatel a botanik Karel Domin ve své skvělé knize Dvojím rájem z roku pětadvacet minulého století,“ řekl rakovnický botanik Václav Laňka a začal číst. Durian je dle autora plod všech plodů, pokrmem bohů a kdo jej jednou ochutnal, stále po něm touží. „Tohle ovoce je moc vzácné. Prakticky se nedá dovážet. Cestou po moři by se skazilo a pro jeho zápach je zákaz přepravovat jej letecky. Dá se říci, že se v současné době dá pouze složitě pašovat, ale na to mají pouze bohatí lidé,“ vysvětloval Václav Laňka.

Báječná chuť

Chuť durianu lze jen těžko vylíčit. Na jazyku současně ucítíte při pojídání jeho máslovité dužiny smetanový sýr, oříšky, staré rýnské víno, které se snoubí s malinami, cukrem a mandlemi. „Durian si bohužel vysloužil špatnou pověst díky svému smrdutému aroma. Jeho vůně je natolik odpuzující, že že jsou v některých hotelech či letištích vyvěšeny cedulky s červeně přeškrtnutým durianem na znamení, že hosté sem s touto lahůdkou prostě nesmí,“ popisoval Václav Laňka.

Skvosty

Pokud se právě dnes rozhodnete pro návštěvu rakovnické botanické zahrady čekají tu vás například skvosty v podobě právě kvetoucích rostlin, které si Václav Laňka a jeho přátelé přivezli z cesty po Krétě. „Podívejte na ten nádherný drakovec. Ta temně fialová barva a vedle jsou další druhy této rostlinky tentokrát bílé barvy. Ty zatím ještě nekvetou. troufám si tvrdit, že je máme pouze my a botanická zahrada v Troji,“ upozornil ještě závěrem Václav Laňka.