Sportu, který se do Čech rozšířil ze zámoří, se věnuje rok od roku více chovatelů psích plemen - americký pitbullteriér, staford a jejich kříženci.

Deník oslovil rakovnické pořadatele, manžele Jiřího a Markétu Hájkovi, kteří soutěž do města přivedli. „S manželem se tomuto sportu věnujeme zhruba pět let a práce s pejskem je velmi dlouhá, než se připraví na soutěže. APA je v překladu tah těžkých vah. Pes musí být ve výborné psychické i fyzické kondici, nesmí být nemocný a musí být dobře připravený“ popsala pořadatelka rakovnického mistrovství Evropy v APA Markéta Hájková. Sama v sobotu závodila s křížencem Argem a její dvanáctiletá dcera Tereza s Tauriel, americkým pitbullteriérem.

Už od dopoledních hodin, kdy se čtyřnozí soupeři sjeli do kulturního centra, bylo zřejmé, že se na závod těší a stejně tak jako lidé prožívali před soutěží napětí a nervozitu. Někdy dávali nadšení najevo hlasitým štěkáním, jindy spokojeni po odvedeném výkonu odpočívali v kotci pod dekou v přípravné venkovní aréně.

Opravený most ve Všesulově.
Most ve Všesulově je již otevřený

Mezi psovody bylo poměrně dost mladých žen i dívek, které se svým psím svěřencům, kromě vlastních dětí, věnují celoročně. Jedna z účastnic dorazila od Poděbrad. „Mám dva psy a k nim dobrého trenéra. Nejde jen o to, mít natrénované zvíře, ale je potřeba, aby byl tak v klidu a v pohodě a aby pes ukázal, jakou má sílu. Od okamžiku, kdy psa odložíte na závodní dráhu, se ho nesmíte dotknout, pokud se tak stane, je to ukončení tahu. Pes si sice dotáhne pro jeho dobrý pocit, ale už se mu body nepočítají,“ přiblížila pravidla soutěže psovodka Radka Votrubová, která na ME APA přijela se svým svěřencem z Libice nad Cidlinou. „Pokud chcete psa skutečně dobře připravit na soutěž, je důležitá intenzivní příprava s kvalitním trenérem, než vůbec někam vyrazíte. Stane se, že zvíře vám dobře tahá v tréninku a na závodech selže. Je proto zapotřebí, aby na tom bylo dobře i psychicky. Je to dlouhodobá příprava,“ dodala psovodka.

Ilustrační foto.
I v Rakovníku můžete pomoci samoživitelkám

Stejně jako u jiných sportů má i tah těžkých vah přísná pravidla a závodníci byli v sobotu rozděleni do deseti váhových kategorií. Startují zvířata pouze v perfektním zdravotním stavu a s úplnou dokumentací. Psi dostávají v jednotlivých cyklech na vozík tažený po kolejnici zátěž v podobě dvou kamenů, přičemž jeden váží šedesát kilogramů. Nejlepší borci utáhnou i dvě tuny. Vše hodnotí odborná porota.

Mezi nejlepšími ze všech kategorií se umístili na šampionátu závodníci z Rakovníka a z rakovnického psího cvičiště.

1. místo – Tereza Hájková s fenou APT Tauriel (40 liber) – utáhla 198 procent vlastní váhy
3. místo – Markéta Hájková s křížencem Argem (40 liber) – utáhl 140 procent vlastní váhy
1. místo – Štěpánka Uhlíková AST Apollo (80 liber) - utáhl 159 procent vlastní váhy

Ilustrační foto - rakovnická radnice.
Monika Tesařová na úřadu končí