Mění se rakovnická politická kultura k lepšímu? Vyloučené to není. Na mimořádném zasedání rakovnických zastupitelů se stalo cosi v předchozích letech zcela nevídaného. Opoziční politik se zastal vládnoucí koalice. O tento převrat se postaral exstarosta Rakovníka Zdeněk Nejdl (ODS). Jenže. Na druhou stranu jeho hlas rozhodl o prodeji části městského pozemku vedle zdejšího kulturního centra soukromému investorovi, jelikož jedenáctý člen koalice Václav Čermák (zvolen za Rakovník v pohybu) se zdržel hlasování.

A právě vedení radnice ve složení ČSSD, KSČM, hnutí ANO a Rakovník v pohybu za toto rozhodnutí čelí kritice, a to nejen na půdě zastupitelstva, ale i v diskuzích mezi občany a na sociálních sítích. Podle kritiků prodeje se město zbavilo strategického pozemku. Navíc odpůrci prodeje radnici vyčítají, že se prodej uskutečnil podezřele rychle, bez diskuze s občany. Anna Jakubská pak všem vytkla, že žádná strana neměla budování nových obchodů poblíž náměstí ve svém volebním programu.

„Nikdo z kandidujících subjektů jste neměl ve volebním programu, že budete stavět byty, domy a obchody. Jedná se podle mne o podivný prodej," kritizovala vedení města na posledním jednání zastupitelů Rakovničanka Anna Jakubská. Jak jste se mohli v Rakovnickém deníku také před časem dočíst, ta také poukazuje na to, že na toto území je vydána stavební uzávěra z roku 1989. Tyto spekulace vedení radnice odmítá. Opoziční zastupitel Zdeněk Nejdl (ODS) se pak nechal slyšet, že výstavba nových bytů znamená rozvoj města.

„Myslím si, že každý subjekt, který vstupoval do komunálních voleb, chtěl určitě nějakým způsobem podpořit bytovou situaci ve městě a každý má zájem na rozvoji tohoto města. Vy jste uvedla, že strategický plán nic takového, co zastupitelstvo města schválilo, neřešil. Tak jste asi četla jiný dokument, protože ve strategickém plánu města, který má čtyři sta stran, se zrovna o podmínkách bydlení píše. Je to slabá stránka Rakovníka kvůli špatnému trhu s byty. Majitelé chtějí za byty hrozně moc peněz. Lidé odsud utíkají, nepřichází sem. Kupují si raději stavební parcely v Senomatech, Lubné, nyní se prodávají parcely v Zavidově a u karlovarky. Město je v tomto prostě specifické," reagoval na kritiku Anny Jakubské exstarosta Zdeněk Nejdl a pokračoval: „Myslím si zcela obráceně, že to, že se ve městě podpoří výstavba jednoho domu s byty, je v souladu se schváleným strategickým plánem města a navíc se jedná o zastavění proluky, která nezabírá zemědělský fond. Myslím si, že je dobře, že chce někdo ve městě investovat, je potřeba to podpořit."

A právě tato slova vyzdvihl spolustraník Zdeňka Nejdla Luděk Štíbr. Ten nazval zastání se vedení města opozičním zastupitelem historickým okamžikem.

„Nechtěl bych propásnout tuto příležitost. Jedná se o historický okamžik, že šéf opozice bránil koalici," řekl s úsměvem ve tváři Luděk Štíbr a jedním dechem dodal: „Kdyby zde byl pan Chládek, tak bych mu za to snad koupil nějaký zájezd do Karibiku, protože to jsme nikdy nečekali, že by nás někdy za něco pochválil. Tímto tak skládám poklonu panu Nejdlovi, který má své důvody, proč hlasoval tak, jak hlasoval. Na jednání zastupitelstva u projednávání tohoto bodu jsem nebyl přítomen z důvodu hospitalizace, což mne mrzí. Každopádně se přikláním k tomu, že až čas nám ukáže, zda to bylo správné rozhodnutí. Moje zkušenost s prodejem pozemku v centru města je špatná, jelikož jsme v minulosti v lokalitě Na Váze směnili pozemek jednomu nejmenovanému podnikateli, který zde má nyní parkoviště a který přislíbil, že jej pouze zvýší. Není to úplně pravda, jsou zde neustále problémy. Na základě této historické zkušenosti jsem byl proti prodeji pozemku, byť to má klady, jak zde vyjmenoval dřívější starosta."