O tom, že se jedná o výjimečnou událost, svědčí nejen přítomnost středočeského radního pro kulturu a památkovou péči Zdeňka Štefka, ale i velká účast hostů, kteří stejně jako Zdeněk Štefek také přijali autorovo pozvání. Role moderátora se ujala ředitelka Státního okresního archivu v Rakovníku Renata Mayerová. Slovo kromě autora knihy dostali i její editor Milan Bednařík a korektor Václav Krůta. A pochopitelně i Zdeněk Štefek, který mimo jiné zdůraznil: „Cesty života mohou být různě klikaté, ale každopádně si musíme zachovat upřímný pohled a čisté srdce. A k tomu bych chtěl autorovi pogratulovat." Připomněl také, že Středočeský kraj podporuje v rámci svého fondového systému nejen kulturní akce a obnovu památek, jako je zdejší zámek, ale i kulturní tvorbu. „Jako je právě tato kniha, která také získala podporu z Fondu kultury a obnovy památek," upozornil Štefek.

Paměti se Filip Celba rozhodl dle svých slov sepsat ve chvíli, kdy si uvědomil, kolik různých a zajímavých příhod ze svých několika zaměstnání stále ještě uchovává v paměti. „Bylo jich velké množství, a tak jsem začal psát. Nejprve jen tak na zkoušku. Výsledek jsem pak dával číst lidem, o kterých vím, že jsou dost nároční čtenáři. Když mi pak potvrdili, že by stálo za to paměti sepsat, šel jsem do toho."

A výsledek chválí jak Milan Bednařík a Václav Krůta, tak i Renata Mayerová. „Do knihy jsem se začetl a musím přiznat, že mě začala bavit. Řekl jsem si, že to vůbec není špatná záležitost. To ostatně zjistíte sami, až si ji začnete číst, že se těžko odkládá. Jsem rád, že spatřila světlo světa a že jsem se také mohl na ní nějakým způsobem podílet," nastínil Milan Bednařík s tím, že se před Filipem Celbou jako autorem hluboce sklání. „Podobné knihy mají pro náš region z historického hlediska obrovskou cenu. Je to totiž pohled vojáka z první linie, pohled člověka, který vše, o čem píše, prožil na vlastní kůži. Přeji si, aby se čtenářům kniha líbila," zdůraznil Milan Bednařík.

Václav Krůta popsal: „Je to kniha velmi satirická. Není to ten typ pamětí, na které jsou možná čtenáři zvyklí, a už vůbec ne politické paměti. Není to pokus o pravdu. Je to ironický, satirický nadhled, a tak je třeba ji brát, a proto je to tak zajímavé a milé. Z textů je cítit láska k lidem a ke krajině, která se stala i mou srdeční krajinou, tedy ke Slabecku."
V mezičase zpestřila slavnostní odpoledne v zámku hrou na housle talentovaná Martina Kuncl Štillerová (spoluzakladatelka souboru Baroque Blond Ensemble). Členka zastupitelstva Alena Zázvorková poblahopřála za všechny Filipu Celbovi nejen k autorství knihy, ale i k jeho kulatým narozeninám.

A ještě před jejím křtem zdůraznila Renata Mayerová: „Neznám podobný text, který by se v republice vyskytl, a který by nám touto formou popsal určité časové období z určitého úhlu pohledu. Vybrané části děje mají nadčasovou myšlenku a zato bych ti, Filipe, chtěla jménem kolegů archivářů poděkovat."

Dodejme, že se křtu mezi mnohými dalšími účastnil také starosta Slabec Vlastimil Štiller.⋌