Teď překládá těsto. Filip Sajler, coby pomocník, ometá z těsta mouku. „Ještě trochu, to je málo," upozorní ho Kristýna a Filip poslušně pokračuje. Pak zazní stop a práce se zastavuje. Ještě jednou se práce točí v detailu. Poté se vše na moment zastaví pro případné úpravy a doladění. Filip Sajler i Ondřej Slanina Kristýnu, žákyni třetího ročníku oboru cukrář, chválí a vtipkují…

V této atmosféře se neslo natáčení dalšího dílu Kluci v akci, tentokrát věnovaného regionální potravině.
A v Integrované střední škole v Jesenici jsou oba kuchaři namístě. Škola totiž letos na jaře získala ocenění Regionální potravina Středočeského kraje za listový nugátový řez. Zákusek vytvořila učitelka odborného výcviku Marie Poláková.

Známí kuchaři už třetím rokem natáčejí v jednotlivých regionech a představují dobré věci, které řemeslníci, živnostníci a zemědělci produkují v jednotlivých krajích. „Jakákoliv dobrá potravina si zaslouží podporu. Jde o to, jestli je podpora dobrá nebo špatná. V případě regionální potraviny je to myslím zajímavé," řekl Filip Sajler.

V Jesenici se přípravy listového nugátového řezu ujal Filip Sajler, protože sladkosti připravuje raději než kolega Ondřej Slanina. Jeho přípravy, jak s úsměvem potvrdil, byly jednoduché: „Dvakrát jsem si přečetl postup, abych věděl, do čeho jdu. Pak jsme si s kolegou střihli, kdo bude s děvčaty dezert dělat, a vyšlo to na mě."

Moučník s Filipem připravovaly žákyně třetího ročníku oboru cukrář. „Na place" byly tři žákyně. Ale ostatní zajišťovaly vlastně technické zázemí, protože připravovaly nugátový řez den předem. Závěr natáčení patřil společnému záběru se všemi budoucími cukrářkami. Vaření, v tomto případě pečení, společně se žáky není pro Filipa ani Ondřeje žádnou novinkou. Spolupracují se středočeskými i pražskými školami, takže už vařili nejen na kameru, ale i mimo ni. „Nezáleží na škole, ale pokaždé na konkrétním člověku, jestli má o obor zájem, nebo jestli do školy nastoupil proto, že měl špatné známky a nikam jinam by se nedostal," hodnotil zkušenost se žáky Filip Sajler.

Pro jesenickou školu je účinkování v televizním pořadu velkou událostí. Ředitelka Eva Tomková to jen potvrdila: „Pro školu je výborné jakékoliv zviditelnění. A zviditelnění tohoto typu je zvlášť radostné hlavně pro žáky. Ti náš listový nugátový řez předem tvořili na natáčení. Máme připravený konečný výrobek i jednotlivé postupy díky Marii Polákové, která měla vše na starosti."

Žákyně i s učitelkou odborného výcviku Marií Polákovou měly před natáčením opravdu napilno. Musely zvládnout všechny přípravy na řez i napéct cukroví na svatbu.

„Ale nemůžeme si stěžovat, naopak. Děti jsou velice šikovné, akční a drží s námi. Zvládli jsme to. Dostali jsme dokonce pochvalu od štábu," řekla Marie Poláková.