Beznaděj, oči pro pláč, vracející se vzpomínky na ničivé povodně 
z roku 2002. Takové pocity nyní zažívají obyvatelé z povodí největšího toku na Rakovnicku, tedy 
v okolí Berounky.

„Je to hrozné. Chatu se nám podařilo po minulých povodních tak nějak opravit a nyní se to vrací znovu. Naštěstí jsme veškeré drahé věci odnesli s manželkou do bezpečí. Zatopenou máme pouze garáž, ale uvidíme, co bude dále," 
řekl chatař z Višňové Jiří Č.

A podobně jsou na tom 
i ostatní majitelé chat či místních kempů. V rekreačním středisku Višňová musel majitel jednoho z kempů nechat odtáhnout karavany. Kvůli rychlému vzestupu hladiny řeky Berounky jim však museli pomoci hasiči. „Hasiči pomohli majiteli odtáhnout karavany výše do svahu, zbytek si pak odtáhl sám majitel," informovala Lenka Kostková, mluvčí středočeských hasičů. A právě hasiči mají v těchto chvílích plné ruce práce. „Na Rakovnicku vyjížděli během pondělního dopoledne k více jak čtyřiceti událostem," komentovala Lenka Kostková. Hasiči pomáhají lidem čerpat vodu ze zatopených sklepů a také garáží. Kromě toho ještě vyjíždějí odstraňovat naplaveniny a ucpané mosty.

 „V Pustovětech byl zablokovaný průtok pod mostem. Hasiči si museli na pomoc přivolat bagr," dodala Lenka Kostková. Ta také dodala, že hasiči intenzivně monitorují vodní plochy, jako jsou rybníky, jejich hráze a také průtoky v korytech potoků a řeky.

Zdroj: Youtube
 
Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube

Jaké je situace v obcích?

Zbečno
O situaci ve Zbečně nás v pondělí kolem jedné hodiny odpolední informoval starosta Stanislav Dryják: "Voda stále stoupá. Už jsme pomohli pěti rodinám vystěhovat se do horních pater."

Skryje
S obavami sleduje řeku také starosta obce Skryje Josef Jedlička: „Hasiči i obecní úřad jsou v pohotovosti. Když jsem ráno odjížděl do práce, byla už zaplavená louka pod Týřovicemi a voda stále stoupá."

Roztoky
V půl druhé odpoledne informuje deník starosta Roztok Vladimír Melč: "Stav vody je tady v Roztokách na hraně. Ještě stále bychom to mohli ustát bez toho, aby šla voda do studní a hospod U Jezu a do Ludmily. V továrně má truhlářství pan Vrána, který zatím statečně nic nestěhuje. Tak uvidíme."