ŘSD chystá výběr dodavatelů – a dále běží výkup pozemků. V kraji také pokračují přípravy spojené se záměry na dostavbu dálničního spojení s jihem Čech: D4 na Příbramsku – a do budoucna i D3 na Benešovsku.

Plány ŘSD ve středních Čechách na velké akce jsou však rozsáhlejší, a to i pro nejbližší období. Plyne to z úterního sdělení Martina Bučka z firemního týmu komunikace, který upozornil, že aktuálně je v celé republice téměř „na spadnutí“ 14 staveb v celkovém objemu téměř 17 miliard korun (bez DPH); jsou připraveny k zahájení nebo běží výběrová řízení.

Stavba dálnice D6.
Ministerstvo zamítlo odvolání, příprava dálnice pokračuje

A ještě do konce roku ŘSD hodlá vypsat výběrová řízení na minimálně 15 dálničních a silničních staveb s předpokládanou hodnotou 20,6 miliard (rovněž bez DPH). „Ve všech případech se jedná o nové stavby, v součtu tedy nejsou započítány žádné opravy ani rekonstrukce,“ upozornil Buček.

Ze staveb, které jsou před zahájením, je již ve středních Čechách podepsána smlouva na vybudování obchvatu obce Církvice na Kutnohorsku. Jde o 4,2 kilometru silnice I/38 za 449 milionů bez DPH.

Na 479 milionů bez daně by pak měla vyjít přeložka 3,4 kilometru silnice I/3 v Olbramovicích na Benešovsku, kde výběrové řízení běží.

Ještě letos pak mají být vypsána výběrová řízení na přeložku D6 u Krupé na Rakovnicku (6,5 kilometru za 1,95 miliardy) a druhou etapu obchvatu Mělníka na silnicích I/9 a I/16 (1,6 kilometru za 379 milionů).

Stavba dálnice D3 u Českých Budějovic.
Dokončení stavby: Dálnice do Rakouska bude hotová za pět let, slibuje ŘSD