Soutěž uspořádala Sedmnáctá základní organizace Českého svazu ochránců přírody Rak Rakovník. Potkat jste tu mohli už ostřílené bardy nebo úplné nováčky. „Tentokrát vyslalo své zástupce devět škol. 2. a 3. ZŠ Rakovník, Jesenice, Mšec, Lužná, Čistá, Kolešovice, Střední průmyslová škola a Obchodní akademie v Rakovníku. Celkem se přihlásilo sto dětí. To je o něco méně než loni.

„Možná to způsobilo posunutí termínu. Dříve jsme stezku připravovali koncem dubna, letos jsme jí kvůli počasí posunuli na květen," vysvětloval Tomáš Cafourek, jeden z organizátorů.

Soutěžící vybíhali ve čtyřech kategoriích na trať kolem Jilského kopce ve dvoučlenných hlídkách. Čekaly je podobné úkoly jako jiné ročníky. Ty určují pravidla. Poznávaly rostliny, ptáky i savce a obojživelníky. Například léčivky: podběl, sedmikrásku. zabrousily také do kulturních a přírodních památek, ochrany přírody, astronomie v otázkách: „Co patří do zelené popelnice, nebo jaká je nadmořská výška Rakovníka.

Praktické dovednosti si vyzkoušely na stanovišti se střelbou z luku, přechodem lanové lávky nebo při stavění a bourání stanu.

Děti si také musely poradit s mapou. ti mladší ji zorientovali podle světových stran. Starší a dorostenci musí projít azimutovým úsekem. Na důkaz obkreslovali obrázky v daném úseku. Vše samozřejmě plnily na čas. při chybné odpovědi dostaly trestnou minutu.

„Poznávačku zvládají celkem hravě, ale většinou se zapotí při abecedě táborníka Morseovu abecedu znají. před stezkou se jí učí ve škole, ale moc se jim nevede vyhledávání v klasickém jízdním řádu," zkonstatoval Cafourek.

Ze Základní školy v Kolešovicích přijelo dvacet soutěžících. Osm z nich tu bylo poprvé. Soutěžili v nejmladší kategorii. Tři družstva běžela za mladší a tři za nejstarší kategorii. Ti nejstarší byli už naopak ostřílení veteráni. Doprovázela je paní učitelka Markéta Zápalová: „Připravovali jsme se na přírodovědném kroužku. Pracovali jsme s mapou a buzolou. učili jsme se zorientovat mapu." Nejmladší se na svůj první start těšili. Všichni se shodli na tom, že je to lepší, než být ve škole.