VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hub jsou stále plné lesy. Víme, jak je správně zpracovat

RAKOVNICKO - V lesích se doslova roztrhl pytel s houbami. My vám přinášíme pár rad, jak je správně uskladnit, sušit atd.

9.10.2007
SDÍLEJ:

Rostou, rostou...Foto: DENÍK/Alena Kaňková

Jak správně zamrazit
Houby před uložením do mrazničky tepelně upravíme. Houby očistíme, pokrájíme
a krátce povaříme v menším množství vody. Potom je scedíme, necháme důkladně okapat a vychladnout. Potom je uložíme do plastového sáčku nebo vaničky a necháme zamrazit.


Jak správně sušit
Houby určené k sušení musí být zdravé, nečervivé a očištěné pouze vlhkou utěrkou, nikdy ne omyté ve vodě. Nakrájíme je na plátky dva až čtyři milimetry silné a rozložíme na pletivo nebo síť. Houby se nesmějí dotýkat ani překrývat, aby vzduch k nim měl přístup ze všech stran. Jsou dostatečně usušené tehdy, pokud chrastí. Nesmějí se však přesušit, protože pak se lámou a drobí. Při sušení dbejte na to, aby prostředí bylo čisté, chraňte houby před vlhkem a prachem. Optimální doba sušení je dva až tři dny.


Dobré jsou i nakládané

Dobře očištěné houby pokrájíme na stejně velké kousky a vaříme je asi pět minut. Potom je na sítku propláchneme studenou vodou. Rychlé zchlazení je velice důležité, rozhodně houby nenecháme pouze vychladnout. Teprve potom je můžeme plnit do skla, případně je kombinovat s různými zeleninami. Jednotlivé sklenice ovšem neplníme až po okraj, v každé by mělo zůstat volných dvacet až třicet procent objemu pro nálev.


Chuťovka navíc:
Houbové karbanátky
500 g hub, olej, 3 žloutky, 80 g strouhanky, 1 rohlík, kysaná smetana, mléko, 1 cibule, grilovací koření, mletý papř, kmín, sůl
Očištěné houby nakrájíme na kousky, posypeme drceným kmínem, osolíme a podusíme na oleji. Přidáme osmaženou cibuli, žloutky, rohlík namočený v mléce a koření. Vše dohromady důkladně promícháme, chvíli podusíme, odstavíme a přilijeme smetanu. Ze směsi utvoříme karbanátky, které obalime strouhankou a osmažíme na oleji.

9.10.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 16 500 Kč

Uklízeči a pomocníci v domácnostech, hotelích, administrativních, průmyslových a jiných objektech Úklid. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 16500 kč, mzda max. 20900 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: Výhodou zkušenosti na obdobné pozici, zdravotní průkaz., Požadujeme: praxi v hromadném stravování (cca 250 lidí), potravinářský průkaz., Nabízíme: ubytování a stravu zdarma., Kontakt: tel. 725455115 nebo e-mailem personalni@starline.cz. Pracoviště: Rs star line, 270 41 Slabce. Informace: Zorka Houšková, +420 725 455 115.

Stavebnictví - Stavebnictví Stavební dělník 12 200 Kč

Dělníci v oblasti výstavby budov Přípravné a dokončovací stavební práce. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč. Volných pracovních míst: 9. Poznámka: Čistý trestní rejstřík., Kontakt: tel. 777038145 (čtvrtek 11:00-13:00 hod.).. Pracoviště: Podsnižnyk s.r.o. - stavební podnik, Lubenská, č.p. 2013, 269 01 Rakovník 1. Informace: Šeiner, +420 777 038 145.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 25 000 Kč

Řidiči nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel Řidič/ka vnitrostátní sklápěcí dopravy. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 35000 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: Místo výkonu práce: okres Kladno, Rakovník, Beroun., Požadujeme: řidičský průkaz sk. C, E + profesní způsobilost, kartu řidiče, zdravotní způsobilost., Kontakt: tel. 602284140 (Po-Pá 7:00-16:00 hod.) nebo e-mailem kindl@kodeautodoprava.cz. Pracoviště: Kode autodoprava s.r.o. - pracoviště, 270 24 Zbečno. Informace: Jan Komínek, +420 602 284 140.

Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 16 000 Kč

Číšníci a servírky Číšník/servírka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 16000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplň práce: obsluha hostů, servírování pokrmů a nápojů, přijímání objednávek, inkasování plateb., Požadavky: samostatnost, spolehlivost, příjemné vystupování, praxe a vyučení v oboru výhodou., Kontakt: tel. 702035560 nebo e-mailem info@divadelnirestaurace-rakovnik.cz. Pracoviště: Tradiční pivovar v rakovníku, a.s. - pracoviště divadelní restaurace, Na Sekyře, č.p. 2377, 269 01 Rakovník 1. Informace: Eva Hůlová, +420 702 035 560.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Lišany zdolaly ve 26. kole okresního přeboru Senomaty 3:1.
72

Lány se loučily porážkou, Slabce vítězstvím

V závěrečném derby I. B třídy porazil Tatran Lužnou 3:0.
39

Závěrečné derby v I. B třídě bylo jasně v režii rezervy Tatranu

Pětiletku nezavrší. Zavidovští padli v Hřebči a sestupují z I. A třídy

Hřebeč – Podobně jako Tatran v divizi také Zavidov v I. A třídě bojoval o záchranu soutěže do posledního kola. Navíc na půdě lídra ze Hřebče, který si chtěl vedoucí pozici před dotírajícím rivalem z Libušína za každou cenu udržet. Ač Zavidovští bojovali jako lvi, na body nakonec nedosáhli. A jelikož Mníšek uhrál potřebné dva body ve Vestci, nebude mít rakovnický okres v soutěži v příštím ročníku po šesti letech jediného zástupce.

Trenérský rekordman či největší karetní hříšníci. Nabízíme fakta o MS v Rusku

Boje v základních skupinách fotbalového mistrovství světa v Rusku jsou v plném proudu, v akci se už stihly představit desítky světových hvězd. Šampionát je vrcholnou událostí, kterou sleduje takřka celý svět. Přečtěte si největší zajímavosti o tomto mimořádném sportovním svátku. 

Očekávejte silniční děs: přichází období oprav

Střední Čechy – Letní práce na silnici jsou pro řidiče noční můrou. K plynulosti prázdninového provozu totiž nepřispívají – zato uzavírky s nimi spojené přinášejí kolony spojené s někdy i citelným zdržením.

Obrazem: Děti si zasoutěžily v Aura Cupu

Krupá – V sobotu se na Aura ranči v Krupé uskutečnily druhé závody ze série celosezonního Aura Cupu, jehož vyvrcholení a zároveň poslední kole se bude konat v září.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT