Jak správně zamrazit
Houby před uložením do mrazničky tepelně upravíme. Houby očistíme, pokrájíme
a krátce povaříme v menším množství vody. Potom je scedíme, necháme důkladně okapat a vychladnout. Potom je uložíme do plastového sáčku nebo vaničky a necháme zamrazit.


Jak správně sušit
Houby určené k sušení musí být zdravé, nečervivé a očištěné pouze vlhkou utěrkou, nikdy ne omyté ve vodě. Nakrájíme je na plátky dva až čtyři milimetry silné a rozložíme na pletivo nebo síť. Houby se nesmějí dotýkat ani překrývat, aby vzduch k nim měl přístup ze všech stran. Jsou dostatečně usušené tehdy, pokud chrastí. Nesmějí se však přesušit, protože pak se lámou a drobí. Při sušení dbejte na to, aby prostředí bylo čisté, chraňte houby před vlhkem a prachem. Optimální doba sušení je dva až tři dny.


Dobré jsou i nakládané

Dobře očištěné houby pokrájíme na stejně velké kousky a vaříme je asi pět minut. Potom je na sítku propláchneme studenou vodou. Rychlé zchlazení je velice důležité, rozhodně houby nenecháme pouze vychladnout. Teprve potom je můžeme plnit do skla, případně je kombinovat s různými zeleninami. Jednotlivé sklenice ovšem neplníme až po okraj, v každé by mělo zůstat volných dvacet až třicet procent objemu pro nálev.


Chuťovka navíc:
Houbové karbanátky
500 g hub, olej, 3 žloutky, 80 g strouhanky, 1 rohlík, kysaná smetana, mléko, 1 cibule, grilovací koření, mletý papř, kmín, sůl
Očištěné houby nakrájíme na kousky, posypeme drceným kmínem, osolíme a podusíme na oleji. Přidáme osmaženou cibuli, žloutky, rohlík namočený v mléce a koření. Vše dohromady důkladně promícháme, chvíli podusíme, odstavíme a přilijeme smetanu. Ze směsi utvoříme karbanátky, které obalime strouhankou a osmažíme na oleji.