Za pořadatele potvrdila Soňa Krupková: „Letošní jízda na sněhu je pro nás premiérou. Už jsme zažili vítr, mlhu, déšť, vedra, ale sníh? Tak ten tedy ještě ne!"

Záplavy sněhu nabouraly předem dobře připravený a léty osvědčený program. „Budeme ho muset přizpůsobit počasí. Skoky asi úplně vypustíme. Sníh je pro koně nebezpečný v tom, že se jim na kopytech tvoří nášlapky a hrozně to klouže. Pak je zde nebezpečí, že si vymkne nohu nebo upadne, zraní sebe i jezdce. Tomu bychom je neradi vystavovali," vysvětlila Soňa Krupková.

Na cestu se jízda vydala s mírným zpožděním. Čekalo se totiž na opozdilce, které zpomalilo počasí. „Jsou tu popadané stromy! Počkejte na nás!" prosil po telefonu například jeden z účastníků.

Hubertovu jízdu v Mutějovicích si nenechali ujít ani Poštovi z Václav. „Máme doma šest koní. Dva české teplokrevníky, Orkána a Silvestra., ty jsme vzali s sebou. Pak dva huculy, Janise a Stázku. Ty jsou také tady. A poničku Milku, na té závodí můj nejmladší syn. Od té máme rok a půl starého valáška," vyjmenovala Ivana Poštová s tím, že udržet v dnešní době tolik koní není žádná legrace. „Ale dcery Martina a Kristýna se o ně víceméně starají samy a když jsou pozemky, tak je i seno. Fakt je, že neznají prázdniny, neznají dovolenou, ale na druhou stranu s nimi nikdy nebyly žádné velké problémy. Synovi Honzíkovi je deset a také se snaží. Nesedí u počítače, ale je koňmi venku," popsala Ivana Poštová a spěchala se přidat k průvodu, který právě vyrazil z brány statku u Krupků vzhůru do zasněžené krajiny. Ani letos nechyběl v čele průvodu Václav Leitner s kozou.

Ti všichni se ale nakonec raději vrátili zpět. Nechtěli riskovat. Hubertova jízda ale byla i přesto skvěle zakončena na sále hospody ve Lhotě pod Džbánem.