Cílem celonárodní charitativní akce Národní potravinové sbírky, která se uskuteční v sobotu od osmé do osmnácté hodiny ve vybraných prodejnách (seznam najdete na konci tohoto článku, pozn.red.), je již tradičně dát možnost projevit lidem solidaritu s těmi, kterým nezbývá dost peněz na základní trvanlivé potraviny či drogistické zboží. Nákupem mohou lidé nejen pomoci, ale současně ukázat, že si uvědomují, že jsou mezi námi lidé v tíživé životní situaci.

Jak budete moci přispět? V daném obchodě nakoupíte to, co chcete darovat. Za pokladnami budou označeni dobrovolníci, kterým jednoduše darované zboží předáte. Ti převezmou darované potraviny, roztřídí a ještě večer budou převezeny do potravinových skladů České federace potravinových bank. Odtud již potraviny putují k jednotlivým charitativním organizacím a přes ně k potřebným.

Ilustrační foto
Vyroste v Novém Strašecí další supermarket?

Do potravinové sbírky se Rakovničané zapojili už několikrát i v minulosti a řada z nich se chystá přispět i letos. „V sobotu jezdíme s manželem vždy pravidelně nakupovat. Určitě nějakými věcmi také přispějeme. Je to na dobrou věc, ne každý má to štěstí, že si může dovolit slušně žít a příliš neřešit, co si koupí k večeři na talíř,“ řekla Petra Šmídová.

Letošní sbírka má poukázat na problémy matek samoživitelek. „Aktuálně bydlím na Praze 4 ve startovacím bytě, vychovávám dvouletého Kubu, a to v podstatě od narození úplně sama. Měsíčně mi zbývá asi 3500 korun,“ popisuje svůj napjatý rozpočet Denisa na oficiálním webu Národní potravinářské sbírky. Přiznává, že díky Národní potravinové sbírce jí mohou zbýt prostředky třeba na zeleninu nebo maso. „V rozpočtu mi to uleví skutečně hodně, protože nejdražší položky jsou plenky a drogerie. Proto je akce jako Národní potravinová sbírka pro mě veliký benefit: zbaví mě to stresu, který zažívám prakticky každý měsíc, kdy netuším, jestli mi zbyde do konce měsíce na věci jako plenky nebo jestli budu mít co uvařit,“ uzavírá Denisa.

Zapojit se můžete v těchto obchodech:
Rakovník:
Tesco – Luženská ulice
Penny market – Dukelských hrdinů
Rossmann – Husovo náměstí
Dm drogerie – nábř. Dr. Beneše

Svatomartinská husa. Ilustrační foto.
Kde se vzala tradice svatomartinské husy? Podle legendy světce „prozradily“