„Sochu jsem si pořídil až z Francie od jednoho sběratele. Svatý Kryštof je patronem motoristů, poutníků, pocestných, horníků a záchranářů letecké činnosti. Za Mělníkem se sice nachází socha, kterou motorkáři léta považovali za sv. Kryštofa, ale nedávno jsem zjistil, že jde o sv. Mikuláše,“ vysvětluje Šarlingr, který po léta patří mezi motorkáře, a připomíná, že jedna socha sv. Kryštofa se nachází také na Moravě.

Nyní budou moci řidiči zamířit za svým patronem i do Pavlíkova. „Chci, aby se motorkáři, kteří se tu scházejí, mohli na sochu podívat, pomodlit se, dát k ní svíčku, aby je svatý Kryštof doprovázel na cestách,“ vysvětluje Ivo Šarlingr.

První březnový slunný víkend v Rakovníku vystřídala sněhová nadílka.
OBRAZEM: Po slunném víkendu zasypal rakovnické ulice sníh

Odhalení sochy bude doprovázet také zajímavý program. „Sochu posvětí farář Vašek Kružík z Petrovic. Kromě toho plánuji uspořádat sešlost, kterou dělám vždy na konci sezony, což mi v loňském roce opatření neumožňovala. Tradičně se tu bude pražit káva ze žita ve sto let starém pražicím stroji, chybět nebudou ani bramborové placky nebo chleba se sádlem a škvarky,“ říká majitel muzea, který vytvořil nové stojánky do expozice, na které přibudou další skvostné stroje.

„Mám tu celou kolekci Premiérů, což je taková chebská zvláštnost, kterou chci dát celou dohromady. Těchto šestnáct skvostů pak vystavím,“ dodává Šarlingr.