„Chceme přispět k lepšímu rozhodování lidí o tom, kde se usadit. Rádi bychom, aby svým zastupitelům obce kladli lepší otázky z hlediska správy věcí veřejných a více se podíleli na rozvoji své obce,“ stojí na webu obcevdatech.cz. V anketě hodnotili občané celkem tři kategorie, které se týkají životní úrovně ve městě. Těmi jsou – zdraví a životní prostředí, materiální zabezpečení a vzdělávání a vztahy a služby. Tyto kategorie byly ještě rozděleny do dalších podsekcí, které občané hodnotili. U zdraví a životního prostředí to bylo například praktičtí a dětští lékaři, dojezd do nemocnice, nebo znečištění ovzduší. Tady občané udělili městu index 6.2, přičemž nejlepší hodnocení je 10. V této kategorii se Rakovník umístil na 64. místě a na 10. místě v kraji. „Životní prostředí je podle mě na Rakovnicku velice dobré. Co mi tu chybí, jsou lékaři, zejména dětští. Velice ve městě chybí a o pohotovosti ani nemluvím,“ ohodnotila kategorii Petra Bacílková.

Rakovnický starosta Pavel Jenšovský hodnotí životní prostředí ve městě velmi kladně. „Rakovník má 70 hektarů zelených ploch, takže patří k těm nejzelenějším v celém kraji,“ řekl Pavel Jenšovský a dodal: „Patří také k nejbezpečnějším městům v celém kraji, k čemuž přispělo i to, že máme místo 13 městských strážníků 17 a k tomu ještě tři asistenty prevence kriminality. Patříme k vyššímu standardu, co se bezpečnosti týká.“

Úspěšným koncertem letošního Varhanního léta bylo i vystoupení Adama Víktory a Gabriely Eibenové v křivoklátské kapli.
Rakovník si zaslouží dostatečně velké varhany

Další kategorií bylo materiální zabezpečení a vzdělávání. Lidé tu hodnotili index nezaměstnanosti, kapacitu mateřských a základních škol a úroveň středních škol. V této kategorii dopadlo město s indexem 4. Umístilo se tak na 128. místě v republice a na 13. místě v kraji. „Myslím si, že co se vzdělávání týká, tak je Rakovník na velmi dobré úrovni. Nejsem místní, přesto mi vzali syna tady do školky. To jsem moc ráda, protože tu s manželem oba pracujeme a je to pro nás nejschůdnější,“ řekla Martina Mašková. I ostatní oslovení občané by tuto kategorii ohodnotili lépe, a to nejen kvůli školkám, ale také dostupnosti středních škol. „Máme tady možnost umístění dětí do dětské skupiny, do jeslí, do škol. Máme tady pět středních škol. Takže všechny možnosti vzdělávání tady jsou a na velmi vysoké úrovni,“ uvedl k této kategorii Pavel Jenšovský.

Poslední hodnocenou kategorií ankety byly vztahy a služby. Pod ně spadají podkategorie hazard, silniční síť, restaurace a podobné služby. Rakovník tu dopadl ze všech kategorií nejhůře, obdržel index ve výši 1,6. Umístil se tak na 177. místě v republice a na 26 místě v kraji. „Vztahy a služby pouze 1,6. Smutné, ale zcela výstižné,“ uvedl jeden z občanů na sociální síti. Námi dotázaní občané jsou se službami ve městě spokojení. Podle nich je tu dostatek služeb a míst pro volnočasové aktivity. „Rakovník je město, které v tomto ohledu má zajištěné, vše co potřebuje. Mě třeba udivuje, když si rodiče stěžují, že tu nejsou pro děti žádné aktivity. Je tu mateřské centrum, Dům dětí a mládeže a další. Je to spíš tím, že si lidé nezjistí informace, než že by tu tyto služby chyběly,“ uvedl Pavel Jenšovský.

Ilustrační foto - rakovnická radnice.
Průchod rakovnické radnice zdobí nová dlažba