Jako absolutní novinku představuje: Lesní stopování přímo na míru.

Ředitelka zařízení popsala: „Děti v terénu samostatně plní vědomostní úkoly o lese a jeho obyvatelích a zahrají si alternativní hry, jejichž pomocí se naučí vnímat krásu i všechny zákonitosti zdejší přírody."
Program se dle Jiřiny Proškové přizpůsobí potřebám konkrétní skupiny (místo, délka programu, věk účastníků a tak dále).

Atraktivní může být pro děti Strážní služba v CHKO Křivoklátsko. „To je program zaměřený na terénní ochranu zvláště chráněných území za účasti profesionální i dobrovolné stráže ochrany přírody," upozornila Jiřina Prošková.

V rámci programu budou představeny negativní zásahy člověka v přírodě, vlastní činnost stráže a systém informačních panelů instalovaných v území.

A křivoklátští milovníci přírody myslí i na programy pro nepříznivé počasí: 1) Lesní zvířátka a jejich svět. „Děti se formou soutěží seznámí se způsobem života známých lesních zvířátek. Dozví se například něco o jejich obydlí, potravě, stopách," vyjmenovala Jiřina Prošková.

2) Domácí zvířátka a jejich svět. „Děti se formou soutěží dozví vše o domácích zvířátkách a jejich způsobu života," nastínila Jiřina Prošková.

3) Tajemství ptačí říše. „Dozví se, jak to vlastně v ptačí říši funguje – a to od prvopočátečního vajíčka až po dospělého ptáka," upozornila Prošková s tím, že nabízí možnost uskutečnění těchto přednášek a soutěží přímo ve školách.