VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jako skutečné firmy: mají své ředitelky i si vzájemně konkurují

Jesenice Marlenka a Marcipánka, tak se jmenují dvě nové firmy, které založili studenti Střední integrované školy v Jesenici. Firmy jsou zatím sice fiktivní, ale je to jako ve skutečném životě.

10.3.2013
SDÍLEJ:

Kurz zdobení čokoládou v ISŠ JeseniceFoto: Deník/Šárka Hoblíková

 Mají své vedení i zaměstnance. Začínají podnikat, dělají propagaci, marketing, obchodují s ostatními firmami a účastní se veletrhů ostatních fiktivních firem. Studenti si tak projdou všechny činnosti, které v budoucnu upotřebí, pokud by chtěli podnikat.

Marlenka a Marcipánka

Takže Marlenka a Marcipánka byly zapsány do obchodního rejstříku, zahájily marketing. Názvy si také děvčata a několik chlapců vybrali sami. Nyní se starají o celý úřad, administrativu, korespondenci.

Rozhodují se, co budou vyrábět, na který trh vstoupí. Nezanedbávají ani propagaci, vytvářejí si katalogy cukrářských výrobků i s ceníky, aby mohli firmu prezentovat. Samozřejmě obchodují s ostatními fiktivními firmami. Nyní jsou ale úplně na začátku. Protože firmy založili v říjnu, zatím pracují na administrativě. Minulý týden si například nechali vyrobit razítka.

Ředitelka Eva Tomková považuje založení fiktivních firem pro školu za velice důležité: „Úplná novinka to není. Naší škole to ale pomáhá v propagaci a hlavně žákům. Ti budou mít po ukončení školy lepší podmínky pro zapojení se na trhu práce. Absolventi získají více poznatků a informací. Navíc si vše projdou prakticky." Pedagogové do firem zasahují opravdu minimálně. Spíše budoucí cukráře usměrňují.

Nové firmy potřebují také nové prostory. Zatím studenti využívají stávající prostory, třeba třídu s počítači. Od dubna se rozběhnou práce na zařizování nové učebny. V ní budou počítače právě pro fiktivní firmy. Po letních prázdninách by měli budoucí cukráři úřadovat v nové učebně s potřebným zázemím pro provoz cukrářské firmy. Praktická výroba cukrovinek se odvíjí přímo v jednotlivých dílnách odborného výcviku.

Jako kroužek

Vedení a práci ve fiktivní firmě mají žáci zatím jako kroužek. Scházejí se jedenkrát týdně na dvě hodiny. „Zatím jsme do projektu zapojili druhý ročník. Třeťáci již chodí na praxi do skutečných podniků a projekt trvá zhruba dva roky. Prváci do firmy vstoupili hned od začátku. Studenti mají o práci ve firmě velký zájem," řekla ředitelka Eva Tomková.

Fungují ředitelky v obou firmách, jednotliví vedoucí i další personální pozice. O obsazení jednotlivých pozic rozhodli sami žáci. „Jen jsme jim dali podmínku, založit dvě firmy. Jednak jsme měli hodně žáků a také kvůli konkurenci," vysvětlovala Tomková. Od prvního září se bude předmět fiktivní firma vyučovat jako povinně volitelný předmět v celé třídě.

Spolupráce

Jak už bylo řečeno, jesenická Marlenka a Marcipánka spolupracuje s ostatními fiktivními firmami z jiných škol. Všechny je zaštiťuje Centrum fiktivních firem při Národním ústavu vzdělávání. Právě korespondence a komunikace ohledně firem směřuje do tohoto centra.

„Protože jsme na začátku neměli představu, jak tyto firmy fungují, navštívili jsme veletrh fiktivních firem v Mostě. Tady pedagogové mapovali smysl fiktivních firem. Podruhé jsme se byli podívat už společně s užším vedením firem, tedy s žáky, na veletrhu v Plzni. Žáci přijeli nadšení. Navázali spolupráci s firmou, která obchoduje s obdobným sortimentem.

Odborné kurzy

Aby budoucí cukráři mohli do svých firem přinášet stále něco nového a jak se říká i v cukrařině šli s dobou, zúčastňují se odborných exkurzí ve firmách, pracovních workšopů. Pracovníci z firem naopak navštěvují školu a seznamují žáky při praktických kurzech s novinkami. Zrovna tak se dále vzdělávají pedagogové. Výsledkem celého projektu bude také studie o požadavcích zaměstnavatelů na absolventy oboru cukrář.

Své zkušenosti přijela jesenickým žákům předat odbornice na slovo vzatá Pavlína Berzsiová, víceprezidentka Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. Společně s žáky pracovali s čokoládou a vytvářeli z ní dekorace. Ti si tak vše rovnou vyzkoušeli a při tom se dozvěděli praktické odborné rady a zásady při práci. Kolem stolů vládl čilý pracovní ruch.

„Nejraději dělám praktické semináře, protože když si někde stoupnu před stůl a jen mluvím a něco ukazuji, žáci to vydrží pouze chvilku. Lepší je připravit méně náročný seminář s tím, aby si žáci všechno vyzkoušeli," podělila se o zkušenost Pavlína Berzsiová.

Kromě práce s čokoládou cukráře ještě čeká práce s karamelem, s ovocem a květinami. Protože žáci vystupují při různých propagačních akcích, zařadili pedagogové také kurz stolničení. Po splnění kurzů obdrží absolventi certifikát.

Zmiňovaný projekt Inovace v odborném vzdělávání zaměřený na obor cukrář potravinářská výroba cukrářské práce ve škole začal na podzim minulého roku. Je z grantu evropského fondu z operačního programu vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Rozhovor s víceprezidentkou Asociace kuchařů a cukrářů Pavlínou Berzsiovou přineseme v Rakovnickém deníku po jarních prázdninách. Dozvíte se v něm, které cukrářské výrobky jsou nejlepší a zda si Pavlína Berzsiová ráda dá něco sladkého.

Autor: Šárka Hoblíková

10.3.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Doprava a logistika - Doprava a logistika Manipulační dělník 19 000 Kč

Pomocní manipulační pracovníci v dopravě Závozník na rozvoz nápojů. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 19000 kč, mzda max. 21000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplň práce: rozvoz nápojů, nakládka, vykládka zboží a vratných obalů., Požadujeme: spolehlivost., Nabízíme: stravné (diety), pružnou pracovní dobu., Kontakt: tel. 603527287 nebo e-mailem rostasuchy@seznam.cz. Pracoviště: Rostislav suchý, Nová, č.p. 143, 270 53 Krušovice. Informace: Rostislav Suchý, +420 603 527 287.

Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 16 000 Kč

Číšníci a servírky Číšník/servírka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 16000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplň práce: obsluha hostů, servírování pokrmů a nápojů, přijímání objednávek, inkasování plateb., Požadavky: samostatnost, spolehlivost, příjemné vystupování, praxe a vyučení v oboru výhodou., Kontakt: tel. 702035560 nebo e-mailem info@divadelnirestaurace-rakovnik.cz. Pracoviště: Tradiční pivovar v rakovníku, a.s. - pracoviště divadelní restaurace, Na Sekyře, č.p. 2377, 269 01 Rakovník 1. Informace: Eva Hůlová, +420 702 035 560.

Výroba - Chemičtí inženýři přípravy a realizace investic, 40 000 Kč

Chemičtí inženýři přípravy a realizace investic, inženýringu a specialisté v příbuzných oborech. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 40000 kč, mzda max. 80000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracoviště Ottova 402, Rakovník, Požadavky: znalost francouzského a anglického jazyka slovem i písmem, velmi dobrá znalost práce na PC - včetně programování, systémové a softwarové inženýrství, kontrolní procesy apod., 1. kontakt mailem na jitka.honzakova@ibs-sro.com nebo touzimska.t@pg.com.. Pracoviště: Procter & gamble - rakona, s.r.o., Ottova, č.p. 402, 269 01 Rakovník 1. Informace: Tereza Toužimská, .

Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 14 000 Kč

Zedníci, kamnáři, dlaždiči a montéři suchých staveb Zedník. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Kontakt: osobně na adrese Nové Strašecí, Jiřího Šotky č.p. 1180.. Pracoviště: Čestav, s r.o., Jiřího Šotky, č.p. 1180, 271 01 Nové Strašecí. Informace: Dagmar Dolejšková, +420 313 573 115.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Dalibor Janda

Dozvuky koncertu z března slyší politici ještě dnes

Cvičení na Libavé. Ilustrační foto

Do roku 2026 bude v Rakovníku sloužit až 900 vojáků

Ostrovy přivítají na Evropě také rakovnické opory

Rakovník – Místem Mistrovství Evropy hráčů do 18 let v pozemním hokeji bude od 22. do 28. července Cardiff a do waleské metropole se v českém dresu chystá i kvarteto z rakovnického HC 1972.

V centru Prahy se zřítil strop a zranil dělníky. V sutinách by mohli být další

V Mikulandské ulici v Praze 1 se v úterý dopoledne zřítila klenba v opravované budově. Jednalo se o pád patra o rozměrech asi 5x10 metrů. Na místo vyrazily jednotky Integrovaného záchranného systému. Hasiči původně uvedli, že při neštěstí došlo k zavalení čtyř osob. Tři během krátké doby vyprostili a předali do péče záchranářů, kteří je po ošetření převezli do nemocnice. V sutinách by mohli být další dělníci.

Žena po pádu z druhého patra utrpěla vážná zranění

Rakovník – K tragédii došlo v pondělí po 20. hodině ve Fojtíkově ulici v Rakovníku. Devatenáctiletá dívka tu utrpěla vážná zranění po pádu z 2. patra panelového domu.

Stamiliony na nové kotle jsou na cestě k lidem

Střední Čechy – Tisíce Středočechů čekají na své desetitisíce. Někteří se nedočkají – a teprve další vývoj ukáže, kteří z nich to budou. Taková je aktuální situace při rozdělování podpory v rámci druhé vlny kotlíkových dotací.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT