VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jako skutečné firmy: mají své ředitelky i si vzájemně konkurují

Jesenice Marlenka a Marcipánka, tak se jmenují dvě nové firmy, které založili studenti Střední integrované školy v Jesenici. Firmy jsou zatím sice fiktivní, ale je to jako ve skutečném životě.

10.3.2013
SDÍLEJ:

Kurz zdobení čokoládou v ISŠ JeseniceFoto: Deník/Šárka Hoblíková

 Mají své vedení i zaměstnance. Začínají podnikat, dělají propagaci, marketing, obchodují s ostatními firmami a účastní se veletrhů ostatních fiktivních firem. Studenti si tak projdou všechny činnosti, které v budoucnu upotřebí, pokud by chtěli podnikat.

Marlenka a Marcipánka

Takže Marlenka a Marcipánka byly zapsány do obchodního rejstříku, zahájily marketing. Názvy si také děvčata a několik chlapců vybrali sami. Nyní se starají o celý úřad, administrativu, korespondenci.

Rozhodují se, co budou vyrábět, na který trh vstoupí. Nezanedbávají ani propagaci, vytvářejí si katalogy cukrářských výrobků i s ceníky, aby mohli firmu prezentovat. Samozřejmě obchodují s ostatními fiktivními firmami. Nyní jsou ale úplně na začátku. Protože firmy založili v říjnu, zatím pracují na administrativě. Minulý týden si například nechali vyrobit razítka.

Ředitelka Eva Tomková považuje založení fiktivních firem pro školu za velice důležité: „Úplná novinka to není. Naší škole to ale pomáhá v propagaci a hlavně žákům. Ti budou mít po ukončení školy lepší podmínky pro zapojení se na trhu práce. Absolventi získají více poznatků a informací. Navíc si vše projdou prakticky." Pedagogové do firem zasahují opravdu minimálně. Spíše budoucí cukráře usměrňují.

Nové firmy potřebují také nové prostory. Zatím studenti využívají stávající prostory, třeba třídu s počítači. Od dubna se rozběhnou práce na zařizování nové učebny. V ní budou počítače právě pro fiktivní firmy. Po letních prázdninách by měli budoucí cukráři úřadovat v nové učebně s potřebným zázemím pro provoz cukrářské firmy. Praktická výroba cukrovinek se odvíjí přímo v jednotlivých dílnách odborného výcviku.

Jako kroužek

Vedení a práci ve fiktivní firmě mají žáci zatím jako kroužek. Scházejí se jedenkrát týdně na dvě hodiny. „Zatím jsme do projektu zapojili druhý ročník. Třeťáci již chodí na praxi do skutečných podniků a projekt trvá zhruba dva roky. Prváci do firmy vstoupili hned od začátku. Studenti mají o práci ve firmě velký zájem," řekla ředitelka Eva Tomková.

Fungují ředitelky v obou firmách, jednotliví vedoucí i další personální pozice. O obsazení jednotlivých pozic rozhodli sami žáci. „Jen jsme jim dali podmínku, založit dvě firmy. Jednak jsme měli hodně žáků a také kvůli konkurenci," vysvětlovala Tomková. Od prvního září se bude předmět fiktivní firma vyučovat jako povinně volitelný předmět v celé třídě.

Spolupráce

Jak už bylo řečeno, jesenická Marlenka a Marcipánka spolupracuje s ostatními fiktivními firmami z jiných škol. Všechny je zaštiťuje Centrum fiktivních firem při Národním ústavu vzdělávání. Právě korespondence a komunikace ohledně firem směřuje do tohoto centra.

„Protože jsme na začátku neměli představu, jak tyto firmy fungují, navštívili jsme veletrh fiktivních firem v Mostě. Tady pedagogové mapovali smysl fiktivních firem. Podruhé jsme se byli podívat už společně s užším vedením firem, tedy s žáky, na veletrhu v Plzni. Žáci přijeli nadšení. Navázali spolupráci s firmou, která obchoduje s obdobným sortimentem.

Odborné kurzy

Aby budoucí cukráři mohli do svých firem přinášet stále něco nového a jak se říká i v cukrařině šli s dobou, zúčastňují se odborných exkurzí ve firmách, pracovních workšopů. Pracovníci z firem naopak navštěvují školu a seznamují žáky při praktických kurzech s novinkami. Zrovna tak se dále vzdělávají pedagogové. Výsledkem celého projektu bude také studie o požadavcích zaměstnavatelů na absolventy oboru cukrář.

Své zkušenosti přijela jesenickým žákům předat odbornice na slovo vzatá Pavlína Berzsiová, víceprezidentka Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. Společně s žáky pracovali s čokoládou a vytvářeli z ní dekorace. Ti si tak vše rovnou vyzkoušeli a při tom se dozvěděli praktické odborné rady a zásady při práci. Kolem stolů vládl čilý pracovní ruch.

„Nejraději dělám praktické semináře, protože když si někde stoupnu před stůl a jen mluvím a něco ukazuji, žáci to vydrží pouze chvilku. Lepší je připravit méně náročný seminář s tím, aby si žáci všechno vyzkoušeli," podělila se o zkušenost Pavlína Berzsiová.

Kromě práce s čokoládou cukráře ještě čeká práce s karamelem, s ovocem a květinami. Protože žáci vystupují při různých propagačních akcích, zařadili pedagogové také kurz stolničení. Po splnění kurzů obdrží absolventi certifikát.

Zmiňovaný projekt Inovace v odborném vzdělávání zaměřený na obor cukrář potravinářská výroba cukrářské práce ve škole začal na podzim minulého roku. Je z grantu evropského fondu z operačního programu vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Rozhovor s víceprezidentkou Asociace kuchařů a cukrářů Pavlínou Berzsiovou přineseme v Rakovnickém deníku po jarních prázdninách. Dozvíte se v něm, které cukrářské výrobky jsou nejlepší a zda si Pavlína Berzsiová ráda dá něco sladkého.

Autor: Šárka Hoblíková

10.3.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Zámečníci strojů 19 000 Kč Zámečníci strojů Zámečník. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč, mzda max. 24000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Hledáme manuálně zručného člověka, jedná se o demontáž a montáž el. čerpadel a motorů. Řidičský průkaz sk. B výhodou pro svoz zakázek od zákazníků., Nabízíme: stravenky., Kontakt: tel. 608282868. Pracoviště: Aquamo s.r.o., Karlovarská, č.p. 613, 271 01 Nové Strašecí. Informace: Luboš Mikšovský, +420 608 282 868. Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 12 000 Kč Pracovníci v oblasti prodeje jinde neuvedení Denní expedient/ka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12000 kč, mzda max. 14000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Vhodné pro OZP., Náplň práce: příjem objednávek, tvorba dodacích listů v programu., Požadujeme znalost práce s PC., Nabízíme služební telefon., Kontakt: tel. 734807217 (8:00-16:00 hod.) nebo e-mailem pokorny.a@seznam.cz. Pracoviště: Pekárna kněževes, s.r.o., Pražská, č.p. 335, 270 01 Kněževes u Rakovníka. Informace: Josef Porvich, +420 734 807 217. Obchod - Obchod Pokladní 20 000 Kč Pokladníci v prodejnách POKLADNÍ v maloobchodní prodejně. Požadované vzdělání: nižší střední. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracovní náplň: nakládání se zbožím, kontrola, prezentace zboží, obsluha pokladny , Požadujeme: vzdělání – nižší střední, praxe v obchodním řetězci výhodou, samostatný a výkonný způsob práce, nasazení, spolehlivost, pracovitost, flexibilitu a pozitivní postoj k obchodu, příjemné vystupování, ochotu k fyzické práci. , Nabízíme: řádné zaškolení, možnost profesního růstu, odpovídající finanční ohodnocení, jistotu stálého zaměstnání., Způsob 1. kontaktu se zaměstnavatelem: tel. 225996614 nebo e-mailem prodej@norma-online.cz. Pracoviště: Norma, k.s. - pracoviště rakovník, V Jamce, č.p. 2479, 269 01 Rakovník 1. Informace: Pavla Daňková, +420 225 996 614. Výroba - Výroba Obsluha strojů 90 Kč Operátoři velínů montážních linek Operátor výroby. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 90 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme:, spolehlivost, pečlivost, komunikativnost, schopnost týmové práce. Dále dobrý zrak a paměť, manuální zručnost, ochotu učit se něco nového a dál se rozvíjet., Pracovní náplň:, jedná se o práci ve stoje, hlučnější prostředí, opracování, třídění a balení vstřikovacích dílů., , Nástup možný ihned, životopis zasílejte na uvedený email., , Nabízíme:, - 25 dnů dovolené, - čtvrtletní prémie, - možnost profesního růstu, - osobní ohodnocení. Pracoviště: Müller-technik cz s.r.o. provozovna lány, Zámecká, č.p. 122, 270 61 Lány. Informace: Jana Procházková, +420 313 515 298,727 841 499.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Opilého cyklistu srazil automobil

Ilustrační foto.

Investice do středočeských nemocnic vyjdou na 76,5 milionu korun

Uklidnit lidi a zapojit je do práce. To je úkol operátorů linky 155

Střední Čechy - Až 1500 hovorů denně ve dvanáctihodinových směnách. To je práce desítky dispečerů tísňové linky středočeských záchranářů. Týmu sedícího na záchranné službě v Kladně ve velké místnosti, jejíž moderní vybavení by si laik snadno spletl… třeba s Řízením letového provozu.

Dobrovolným hasičům chce kraj přispět hlavně na dopravní auta

Střední Čechy - Radovat se mohou dobrovolní hasiči z měst i obcí v řadě koutů středních Čech. Bude se nakupovat - a někde i stavět. Na cestě jsou miliony korun z evropských fondů na pořízení nových cisteren i na úpravy zbrojnic, oznámilo před pár dny ministerstvo pro místní rozvoj.

Tlustá: Během pro dobrou věc a pro svoji radost

Rakovník /ROZHOVOR/ - Současný sport je hlavně o brankách, bodech i sekundách, leckdy až nemilosrdnou honbou za výsledky, a tak když člověk natrefí na partu běžkyň, které nejen že posilují svoji fyzickou i psychickou kondici naběhanými kilometry, ale sportují pro výbornou partu a společné zážitky pro dobrou věc, zahřeje to sportovní dušičku o to více.

Kormaník: Středočeská základna roste

Střední Čechy /ROZHOVOR/ - Dvanáct let je Milan Kormaník šéftrenérem mládeže Středočeského fotbalového svazu. Je tak nejfundovanější osobou, která může nastínit, zda má fotbal s mládežnickou základnou problémy a zda nevymírá. Zkušený trenér se domnívá, že situace kritická není. Alespoň v centrální části Čech.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT