„Náš systém, který v současné době vyvíjíme, jsem v Čechách ještě neviděl. Ale to ani ten závorový. Setkal jsem se s ním ve Švýcarsku a zaujal mne. Na základě něho vytváříme vlastní a rozšiřujeme jeho možnosti," řekl Rakovnickému deníku Jan Loder. Ten dále sdělil, že by na náměstí byly umístěné jakoby klasické parkovací automaty, ovšem zásadní rozdíl je ten, že by si řidiči nemuseli dávat parkovací lístek za sklo automobilu.

„Na automatu by byla tlačítka například od jedničky až do šestnáctky a stejně by byla, například na obrubníku, očíslována parkovací místa. Řidič by přijel, zaparkoval, na automatu zmáčkl příslušné místo a tlačítko, vhodil mince a tím i zaplatil parkování. Jednoduchá by byla i kontrola. Kontrolor by nemusel obcházet automobily a koukat za sklo, ale stačilo by se podívat na automat a hned by viděl, kdo má či nemá zaplaceno. Během dvou vteřin by tak zkontroloval šestnáct aut," vysvětlil výhody Jan Loder. Kromě toho je možné systém napojit na počítač a následně i kamerový systém. Jeden ze strážníků či úředníků by tak mohl z pomyslného velína dohlížet na parkování.

Jenže.

Na případné návrhy je již možná pozdě. Už nyní je téměř na spadnutí schválení modernizace závorového systému. V něm se, jak již bylo zmíněno, počítá nejen s odstraněním výběrčí budky, ale také s umístěním platebních automatů v prostoru náměstí. Výhodou těchto automatů také bude, že se kdykoliv dají změnit na parkovací a v centru tak bude možné využít provoz bez závor. Aby se netvořily dlouhé kolony u výjezdu z centra, budou zde dva výjezdní pruhy. Kromě toho si budou moci návštěvníci pořídit čipovou kartu, kterou si přednabijí penězi. Následně pak budou moci kartou platit při opouštění Husova náměstí.