Méně dětí je hlavně v některých menších školách a malotřídkách. Situace se tu většinou opakuje, proto ředitele škol nepřekvapuje a jsou na ní připravení. Někde žádají opakovaně o výjimku, jinde věří, že stav je přechodný, jak ukazuje vysoký počet dětí v mateřské školce.

Do ZŠ Olešná přišly k zápisu tři děti, ale do první třídy nenastoupí zřejmě ani jedno, ač rodiče měli o olešenskou školu zájem, protože zažádali o odklad nebo děti nastoupí do specializované třídy.

Ale situace vedení školy nijak nepřekvapila, proč, vysvětlila ředitelka školy Eva Fastová: „Je to jen přechodný stav. Počítali jsme s tím. Před tím jsme měli silné ročníky, které už ze školy odešly. Počet dětí ve škole je vždy ve vlnách i podle zápisů v kronice. Školka je plná dětí, budeme žádat o výjimku, abychom mohli přijmout o čtyři děti navíc." Od příštího školního roku se na Olešné zruší jedna třída, a tak z dvojtřídky se stane opět jednotřídka. V jedné třídě se tak budou učit bez první třídy tři ročníky, to znamená pro žáky větší komfort při výuce. „Pokud se nějaké dítě do první třídy přihlásí, jsme připraveni ho přijmout," zkonstatovala Fastová.

Do ZŠ Senomaty v současné době chodí celkem 22, přitom ideální stav je 24 dětí. Osm dětí na konci školního roku odchází. Do první třídy se zapsalo deset dětí, z toho jedno mělo odklad. „Ale situace v září může být jiná. Mohou k nám přijít děti, které se do obce nastěhují, ale jen na krátkou dobu," řekl ředitel školy Miroslav Halló. Podle něj i ostatních ředitelů menších škol je ideální, když do první třídy nastoupí více dětí, než jich ze školy vychází. I v Senomatech funguje předškolní třída, do které chodí 14 dětí. V prosinci přichází do školy pracovnice pedagogické poradny. Rodiče navštíví ukázkovou hodinu. Pracovnice s nimi konzultuje zralost dětí pro první třídu. Dále s rodiči ještě v lednu jedná paní učitelka a poradí jim podle zkušeností z praxe, kam se jejich dítě ještě do začátku září posune.

V Základní škole v Kolešovicích budou mít jednu první třídu se šestadvaceti žáky. Budoucích prvňáčků přišlo 33, z toho 7 bude mít odklad. „S počtem žáků jsme velice spokojeni. Těší nás, že sem děti přicházejí," uvedla ředitelka školy Vladimíra Hartmannová. Tady předškolní třídu nemají, ale předškolákům se věnují zvlášť v mateřské škole, kde jsou děti rozdělené ve dvou třídách podle věku.
„Jsme na tom dobře," konstatovala ředitelka Základní a Mateřské školy v Křivoklátě Marcela Kasíková. „K zápisu dorazilo osmnáct dětí a dvě z toho už mají nyní odklad vyřešen. Navíc to vypadá, že bych si příští rok mohla ještě trochu polepšit, protože nám odchází méně dětí nežli by mělo přijít, takže by nám počty mohly naopak stoupnout," doplnila Marcela Kasíková.

S počtem dětí v první třídě jsou také spokojeni v ZŠ Lužná. K zápisu jich přišlo pětadvacet, z toho jich do první třídy nastoupí zřejmě dvaadvacet. „To je slušné číslo. V ostatních třídách máme kolem devatenácti dětí," zkonstatovala ředitelka školy Miroslava Pechová.
V rakovnických školách jsou počty budoucích prvňáků trochu jiné. Například do 1. základní školy se přišlo zapsat sedmdesát dva budoucích prvňáků, z toho jedenáct má odklad, takže je přijatých šedesát jedna. Je to tak akorát. Vzniknou tady dvě až tři první třídy, to podle toho jestli některý z rodičů nepožádá o dodatečný odklad. Počtu prvňáků pomohla předškolní třída, kde se děti i rodiče seznamují se školou i učiteli.

„Většina dětí z této třídy nastupuje do první třídy k nám. Jen někteří se rozhodují jinak, třeba kvůli kamarádům," informovala zástupkyně ředitele Milena Mouchová.

Základní škola Zbečno je škola malotřídní takže se co do počtu dětí může jen těžko srovnávat s jinými velkými školami v okrese.
Může ale stejně jako na jiných školách nabídnout dětem kvalitní pedagogy, rodinnou atmosféru a pestré aktivity.
Přesto nemá ředitelství po letošním zápisu důvod k radosti.
„Jsme na tom špatně. Máme jen dva prvňáčky. Budeme mít tím pádem méně dětí nežli je povoleno a budeme muset opět žádat zřizovatele o povolení výjimky," konstatovala ředitelka zbečenské školy Martina Pidrmanová.

Ovšem ze Zbečna přichází přeci jen také jedna dobrá zpráva: Veřejná sbírka na koupi sportovních prvků k Základní škole Zbečno skončila s velkým úspěchem.
Pokladničkami bylo vybráno 8 tisíc 792 korun a celkem tedy 36 tisíc 292 korun.
„Velký dík patří Spolku Klíčava, který vše organizoval. Jsme i za naše školáky moc šťastni, že budeme moci hrací dětský prvek koupit. A moc děkujeme všem, kdo nám na jeho koupi přispěli!," zdůraznila Martina Pidrmanová s tím, že až se prvek koupí, tak by škola chtěla pozvat všechny, kdo škole v této benefici pomohli a všem osobně poděkovat.
„Ať už to byly firmy nebo lidé, kteří dávali peníze do kasiček," doplnila Martina Pidrmanová.

Ředitelka Základní a Mateřské školy Roztoky Vlasta Janečková potvrdila, že dlouhotrvající trend nedostatku prvňáčků na škole trvá.
„Po zápisu budeme mít deset prvňáčků. Už výjimku máme tolik let, že to ani pro obec nebude žádné překvapení," uvedla Vlasta Janečková.

K zápisu do Základní a Mateřské školy Slabce přišlo letos 13 prvňáků. Ředitel školy Jan Hůla konkretizoval: „To je naprosto skvělý počet. Přišlo jich o pět více nežli v loňském roce. K zápisu přišlo čtrnáct dětí, z toho byl jeden odklad."
Třináct dětí sice nevydá na jednu třídu, ale i ve Slabcích už si umí poradit. „Třídy spojuji. Každý rok jiným způsobem podle aktuálních počtů ve třídách," popsal Jan Hůla.

Pěkné počty prvňáků by podle Jana Hůly mohly vydržet i v dalším roce.
„Vypadá to, že jich bude opět kolem deseti, což je dobré," dodal ještě k tématu ředitel slabecké školy Jan Hůla.