Na cestu do života mu složili básničku: „Sázíme, sázíme strom. Doufáme, že do něj neuhodí hrom! Sázíme ho v naší vsi, hodně tu štěkají psi. Chceme, aby se stromy nekácely, proto jsme se mezinárodní akce zúčastnili."

Olešenští žáci totiž nesázeli strom jen tak a sami. Připojili se k dětem a studentům na celém světě, kteří svůj strom nebo stromy zasázeli na Den míru.

Před olešenskou školou přiložil ruku k dílu opravdu každý. Strom s balem posadil do připravené díry starosta obce Jiří Lengyel. Děti s velkou chutí strom postupně zaházely zeminou. Nejprve se lopat a rýčů chopili chlapci a pak je spravedlivě vystřídala děvčata. Když byla práce hotová, ještě se všichni chytli kolem stromu za ruce, několikrát ho v kruhu obešli a popřáli mu, aby hezky a dlouho rostl. Samozřejmě o něj budou i dále pečovat.

Olešenští vybrali katalpu. Pro někoho možná trochu nezvyklý strom. Ale volba byla jasná z praktických důvodů. Proč, vysvětlil starosta obce Jiří Lengyel: „Národní strom lípu jsme tu zasadit nemohli kvůli omezenému prostoru. Katalpa je roubovanec, takže jí naroste menší koruna, přesto vytvoří stín nad pískovištěm. Do dětských hřišť se tento strom přesně hodí."

Starosta zasazení stromu vítal. Dříve byly u každé školy zahrádky, takže děti věděly, jak se co pěstuje. Teď už to pomalu neznají, i když olešenské děti ano, protože na vesnici se s tím ještě běžně setkávají. „Pro děti to je velký zážitek, zasadit si strom. Alespoň k němu budou mít hezký vztah. A až vyrostou a půjdou okolo, řeknou si: Tenhle strom jsme zasadili my," dodal starosta Jiří Lengyel.
Po akci se škola zaregistrovala na stránky globální virtuální školy se sídlem ve Finsku a mezinárodní společnosti na podporu udržitelného rozvoje prostřednictvím environmentální výchovy a vzdělávání. Obdržela mezinárodní certifikát. Stejný také dostal každý, kdo sázel.

Do akce se může přidat každý, kdo má chuť něco udělat pro životní prostředí kolem sebe. Olešenští si chtějí sázení zopakovat i příští rok, a to ne jen jednoho stromu.

„Letos jsme se přihlásili poprvé a docela narychlo, proto jsme zvolili jeden strom. Příští rok bychom se vypravili sázet stromky do lesa. Máme mezi rodiči lesníky, takže nám určitě poradí," vysvětlovala iniciátorka akce Radka Malá, učitelka a družinářka.