Mateřská škola má za sebou z nedávné době rozsáhlé změny, která zahrnovaly kromě opravy staré vily také přístavbu, díky níž stoupla její kapacita. Nyní se plánuje další fáze rekonstrukce, tentokrát střechy ve staré budově. Město na ni vyčlenilo částku 2,5 milionu korun.

„Chtěli bychom opravu provést nejlépe během letních prázdnin. V plánu je ještě opláštění starého objektu nebo rekonstrukce druhého patra, s tím ale v rámci letošního roku nepočítáme,“ uvedl starosta Jesenice Jan Polák. V dalších letech se rovněž počítá s úpravou prostranství kolem mateřinky.

Ilustrační foto.
Zdraží vejce? Další chovy vybíjí kvůli ptačí chřipce, které předcházel těžký rok

Pracovat se bude také v budově základní školy. Loni tam byl opraven kabinet a část chodby. V roce 2020 v rámci projektů Boříme bariéry a Cesta do školy bylo do školy investováno dokonce 14 milionů korun, 10 milionů padlo na rekonstrukční práce, zbývající částka na vybavení. Nyní vedení města počítá s opravami za 6,5 milionu korun.

„V obou pavilonech se chystáme opravit zbylé záchody a umyvadla pro žáky i učitele. Práce budou zahrnovat i opravu kabinetu a jedné učebny,“ připomněl Polák.

Ordinace pro zubaře i další lékaře

Vedení Jesenice chce také ještě letos zřídit v objektu bývalého státního statku čp. 420, kde sídlí pobočka České pošty, výjezdové stanoviště záchranné služby. „Při té příležitosti bychom v části budovy provedli opravu střechy a objekt izolovali proti vlhkosti. Poté bychom tam chtěli postupně budovat ordinace jak pro zubaře, tak pro ostatní lékaře,“ informoval jesenický starosta. Náklady na výjezdové stanoviště záchranky by měly činit 1,5 milionu korun.

Další z větších investic města bude oprava zbývající části zdi hřbitova, která vyjde na 4 miliony korun. „Získali jsme i dotaci. Zeď bychom měli letos kompletně dokončit. Dále se tam počítá s opravou prostoru před vstupem, osazením laviček a novým informačním panelem,“ uzavřel Polák.