Na start šestnáctého ročníku závodu horských kol se v sobotu dle ředitele závodu Milana Sunkovského postavilo přes 280 závodníků, včetně dětí.
„Je to o trochu méně, nežli v loňském roce. Rozhodnutí, zda závodit nebo ne, zřejmě trochu ovlivnilo deštivé počasí v týdnu. Ale musím říci, že letos přijelo o to více dětí," uvedl Milan Sunkovský.

A když je řeč o mladých závodnících, je třeba se zmínit o členech CK LOKO Rakovník. Jedna z vedoucích Monika Dobrá uvedla: „Dnes tu s sebou máme většinu dětí z oddílu, které se účastní dětského závodu. Starší už půjdou na pětadvacet kilometrů, zkusí si to s dospělými. Už se s nimi na trati potkáváme a dokonce nás i předjíždějí. Dnešek si všichni chceme užít."

Trať se prý za poslední čtyři roky v principu nemění. „Jen se letos jede sice na stejných cestách, ale v opačném směru. Dá se zvládnout, jen je tam trochu bláta a dva nebezpečnější sjezdy," popsal Milan Sunkovský.

Duchovním otcem myšlenky na Festiválek přírodních sportů a cestování, jehož je Jesenický surovec součástí, je Saša Krško, který zavzpomínal: „Začínali jsme před šestnácti lety s dvaceti závodníky a na sále v kině se nás sešlo při promítání cestovatelských dokumentů patnáct, dvacet lidí. Dnes jich tu jsou stovky." Saša Krško zdůraznil, že nic by nešlo bez velké podpory a pomoci mnoha dobrovolníků, kteří nezištně pomáhají akci organizovat.
„Patří sem třeba Milan Sunkovský, Zdeněk Kučera, kteří si vzali na triko cyklistické závody a dělají to téměř profesionálně. Na běhy máme partu Klub Maraton Kladno. Místní učitelé, manželé Vlastimila a Pavel Knapovi, si sami zorganizují závody pro děti," nastínil Saša Krško s tím, že k velkým pomocníkům patří samozřejmě i Město Jesenice. „Bez jeho podpory bychom nikam nedošli. Na druhou stranu si myslím, že i my pomáháme festiválkem městu se zviditelnit. Když dnes třeba na severní Moravě řeknete Jesenice u Rakovníka, tak vám lidi řeknou: Jo, to známe, tam se pořádá Jesenický surovec," připomněl Saša Krško.

Poprvé v historii akce se k pořadatelům přidala i další obec,a to Petrohrad. Ve spolupráci uspořádala komentovanou vycházku, výstavu, zkrátka vlastní, další program související s festiválkem (Rakovnický deník připravuje reportáž). „A co nás těší, to je vzrůstající zájem mladých lidí a rodin s dětmi. Závodí tu i malí špunti na odrážedlech. To je fajn, tím si plníme náš původní cíl natáhnout lidi zpátky do přírody a ukázat jim, že nejen fitkem je člověk živ a že pohyb v přírodě je lepší," zdůraznil Saša Krško.

A že má pravdu, potvrdil jeden z diváků, František Dobrý ze Šanova: „Jsme tu celá rodina. Jako bývalý cyklista jsem ke kolu přivedl své dva syny a ti spolu s manželkami dnes zaučují na kole i své děti, mé vnuky. Takže jsem do toho uvrtal všechny a závodíme po celé republice. Jesenický surovec je ale pro nás výjimečný svojí skvělou atmosférou. To musím říci, a že už jsem toho sjezdil hodně za celý svůj život fyzický i cyklistický."
František Dobrý také potvrdil, že sobota měla na závody výborné počasí. „Jen někde budou zřejmě blátivé úseky, které budou dělat problémy," dodal František Dobrý.

Závod horských kol zaznamenal naštěstí jen jeden úraz. Stal se asi 200 metrů od startu. „Ten cyklista neví, jak se to stalo. Byl odvezen do kladenské nemocnice s otřesem mozku. Co vím, tak měl pochroumaný nos a došlo k nějakému šití na hlavě. Přeji mu brzké uzdravení," popsal Saša Krško.

Nejen příroda, ale tedy i parta stejně naladěných sportovců, to je to, co sem každoročně přiláká tolik Surovci věrných závodníků. „Jezdí sem třeba každý rok parta z Blanska nebo Mirek Lukeš ze Švýcarska, který tu občas i přednášel. Říká, že sem musí přijet, i když tady přednášet nebude. Jsou lidé, kteří to prostě považují za tradici. Těší se sem na přírodu, na lidi, se kterými se tu potkají. Každá taková akce je nejen o sportu, ale i o setkávání," dodal ještě tématu Jesenického surovce Saša Krško.

Mezi organizátory patří třeba Martin Nedvěd ze Všetat: „Jsem tu každý rok. Před lety mě sem přivedlo kolo. Teď už jen pomáhám s organizací."
Večerní přednáška v sobotu a promítání v kině v Jesenici měly také skoro plný sál.

VÝSLEDKY: 

1. Tvrz Lukáš Praha 1:11
2. Sůra Petr Most 1:15
3. Fejfárek Tomáš Hrubce 1:19
Rakovnický deník všem účastníkům Jesenického surovce blahopřeje k jeho zvládnutí.

Jak si vedli Rakovničané:

Muži do 39 let:

6. místo Michal Mour Jesenice
7. místo Jiří Kotlík Rakovník

Muži do 49 let:
4. Milan Vomastek Rakovník
10. Martin Remar Rakovník

Muži do 59 let:
10. Luděk Knor Rakovník

Ženy do 34 let
5. Jana Jahelková Nové Strašecí
9.Andrea Klementovičová Jesenice
10. Jiřina Mourová Jesenice

Ženy do 44 let
2. Martina Bradáčová Lubná
5. Markéta Macáková Rakovník
7. Běla Vaněčková Rakovník
8. Martina Němcová Rakovník
9. Jitka Jacáková Jesenice

Dorostenci: 6 kilometrů
3. Marián Oračko Nové Strašecí
Dorostenky:
1. Gabriela Doležalová Nové Straš.

Dětské kategorie

Ročník 2012/2011
2. Knappová Kateřina Jesenice
5.Dobrý Ondřej LOKO Rakovník
6. Jahelková Eliška Nové Straš.

Ročník: 2010/2009
2. Knappová Michaela Jesenice
3 Klementovič Tomáš Jesenice
5 Jacák Marek
6 Malafová Sofie Rakovník
7 Jahelka Matěj Nové Strašecí
8 Dobrý Radim LOKO Rakovník
10 Končický Miroslav Jesenice
11 Šilerová Lucie Šanov
Ročník 2007/2008 – dívky
1 Vaněčková Jitka Rakovník
4 Makulová Marie Nové Strašecí

2007/2008 – chlapci
2 Něměc Jakub LOKO Rakovník
4 Hlaváček Jakub Jesenice

Ročník 2005/2006 – dívky
1 Kotlíková Adéla LOKO Rakovník
4 Bradáčová Julie Lubná

2005/2006 – chlapci
3 Ketmar Florián LOKO Rakovník
5 Lacina Vojtěch Jesenice
6 Mour Matěj Jesenice

Ročník 2003/2004 – dívky
7 Mourová Marie Jesenice
8 Ketmarová Julie LOKO Rakovník
9 Vaněčková Blanka Rakovník

Ročník 2003/2004 – chlapci
2 Majer Thomas LOKO Rakovník
3 Němec Jan LOKO Rakovník
8 Klinka Michael Nové Strašecí
9 Spurný Tomáš Jesenice
10 Růžička Matěj Jesenice
11 Sestani Giulio Nové Strašecí

Ročník 2002/2001 – dívky
2 Kotlíková Eliška LOKO Rakovník

Ročník 2001/2002 – chlapci
2 Majer Max LOKO Rakovník

Ročník 1999 /2000 – dívky
2 Wünschová Lucie Jesenice
3 Vernerová Marie Jesenice

Ročník 1999/2000 – chlapci
1 Šiler Jiří Šanov