Centrum bude vydlážděno, chodník se od silnice posune, jiné bude i parkování aut. Jeseničtí totiž usilují několik let o revitalizaci náměstí. Nyní jsou zase
o kousek dál. Je vydaná dokumentace pro územní rozhodnutí i samotné územní rozhodnutí.

Hlavní projekt počítá
s několika většími změnami. Celková rekonstrukce zahrnuje řešení parkovacích míst tak, aby vyjíždějící auta nestála hned na přechodu 
a na křižovatce. Rychlost projíždějících aut by měly omezit zvýšené nájezdy. 
Z náměstí úplně zmizí autobusové zastávky. Budou jako záliv podél hlavní silnice. Komunikace pokryje betonová dlažba, pouze hlavní do Hradní ulice asfalt.
Vnitřní centrální plochu náměstí pokryje dlažba vyskládaná do vějířů, tak jako například ve Vysoké ulici 
v Rakovníku.

„V této chvíli projektanti pracují na drobných úpravách. Například hlavní chodník by se měl posunout až za část stromů. Tím bude schovaný v aleji. Vůbec celá dlažba se sjednotí, aby na sebe navazovala. Počítáno je i s odhlučněním prostoru výsadbou vyšších keřů," popisoval starosta Jan Polák.

V návrhu jsou také gabionové zdi (kameny zpevněné drátěnou sítí), kam se mohou dát kvetoucí rostliny v květináčích. Dále mobiliář, to znamená lavičky 
a odpadkové koše.

Revitalizace náměstí se dotkne i zeleně. Jejich stav a další postup posoudí odborníci. Poslední návrh architektky z roku 2001 byl všechny stromy vykácet a zasázet nové. „Tak radikální bychom nebyli. Budeme se snažit co nejvíce stromů na náměstí zachovat," podotkl starosta Jan Polák. Zachována tu bude i kašna. Samozřejmě se kompletně opraví.

Opravy se dočká, a to ještě letos, i dominantní sousoší nejsvětější trojice. Město na ni získalo dotaci. Postará se o ni místní akademický sochař Jan Turský ze Sosně, který vyhrál soutěž.

Starosta Jan Polák přivítal, že práci odvede místní sochař, a popsal plánované práce: „Ještě letos se rozebere plůtek okolo sousoší 
a kamenná podezdívka. Tam by se měl vyzdít pořádný betonový základ. Oslovili jsme projektanty, aby nám udali celkovou výšku, aby socha z náměstí nevystupovala, nebo naopak nebyla utopená. Sochař odhaduje, že by práce mohly být hotovy do konce roku, ale uvidíme, jaké bude počasí. Termín je do května 2017."

Protože se ve finále počítá s osvětlením sousoší, už při opravě se tu zabudují elektrické přípojky.
„Chtěli bychom do konce roku stihnout vydání stavebního povolení na celé náměstí. Pak v rámci kontrolního rozpočtu uvidíme, kolik rekonstrukce bude stát. Že získáme dotaci na celé náměstí, není moc pravděpodobné, ale dotace se vypisují například na chodníky, obnovu zeleně, na autobusové zastávky ze státního fondu zvýšení bezpečnosti dopravní infrastruktury. Toho bychom chtěli využít," plánoval starosta Polák.

Práce by začaly postupně podle peněz a získaných dotací. „V roce 2017 počítáme spíše s drobnými úpravami a přípravnými pracemi. Naplno by se stavba měla rozjet až v roce 2018," dodal starosta Jan Polák.