Do jedné soutěže se přihlásilo v průměru pět koní. Do vyšších parkurů o něco více. Počasí pořadatelům, členům Jezdeckého oddílu Ruda, nepřeje celý rok. Už v červnu kvůli vydatným dešťům odvolali závod. Nyní, kvůli bezpečnosti, disciplínu zvanou barely.

Travnatý povrch je obecně těžký terén pro koně i pro jezdce, například na trávě to více klouže. Někteří jezdci tráví hodně času na jízdárně s pískovým povrchem a nejsou zvyklí jezdit v přírodě. Ale ti, co se nenechali odradit, předvedli pěkné sportovní výkony.

Soutěž koní
Do první soutěže, jízdy zručnosti, se přihlásil pouze Jan Pošta. Přesto obsadil první dvě místa. Zvítězil na koni Milka a druhé místo získal na koni Janis. Následoval parkur – křížky. Tady se pořadí na prvních dvou místech opakovalo. Třetí dojela Kateřina Houdová s Brigit, čtvrtá Lenka Procházková s Májou.
Po křížcích přišel na řadu parkur do šedesáti centimetrů. Jeho start se o něco zpozdil. Na poslední chvíli totiž přijela ještě jedna mladá jezdkyně se svým koněm. Pořadatelé proto rádi počkali, než se oba připravili. Dívka navíc měla v závodech úplnou premiéru.

Nechyběl ani parkur osmdesát a sto centimetrů. Zajímavé bylo minutové skákání. Při něm museli jezdci i koně během jedné minuty zdolat osm překážek. Jejich volba byla čistě na jezdcích. Počet bodů si mohli „nahnat" jejich výškou.

Soutěž psů
Letos pořadatelé k parkuru připojili ještě jednu, netradiční soutěž. „Každý majitel koně v klubu má totiž ještě psa. A spousta z nás s ním cvičí zájmově agility, proto jsme připravili ještě psí soutěže. Využijeme k tomu parkurové překážky," objasnila za Jezdecký oddíl Ruda Lada Habrcetlová. Takže psi skákali klasický parkur.

Malí psi zdolávali překážky do padesáti, velcí do osmdesáti centimetrů. V soutěži zručnosti čekaly psy překážky z agility: kladina, tunel. Vše se odehrávalo na čas. Psi také získávali trestné body za poboření nebo vynechání překážky.