Zastavme se spolu s nimi třeba v Dobrovicích, kde prošly místním cukrovarem a lihovarem.
Za účastníky popsala Marie Círová: „Ujala se nás sama ředitelka muzea, které je zároveň součástí fungujícího závodu. Děti dostaly mnoho informací o výrobě a provozu." Mohly ozkoušet například, jak velkou mají sílu, a to točením rumpálu a za využití jednoduché kladky při manipulaci s barelem.
Nezapomenutelná byla také návštěva Škoda muzea v Mladé Boleslavi. „Tady jsme dostali pracovní list a zjišťovali opravdu zajímavé údaje nejen o zakladatelích Václavu Laurinovi a Václavu Klementovi," zavzpomínala Marie Círová.

Jednou ze zajímavostí bylo, že fotbalista Milan Baroš se narodil přímo v sanitce „Škoda 1203" a manželé Škulinovi projeli celou Afriku autem Škoda Rapid.
Den pak výletníci zakončili v podzemním labyrintu, kde si děti ozkoušely svoji šikovnost – šplh na laně, na horolezecké stěně či při hře v kuželky.

Děti i jejich rodiče z Rakovníka a Nového Strašecí se vláčkem vydali do Prahy na akci s názvem „Praha – Karlův most". Tady je čekala pěkná plavba parníkem „Pražskými Benátkami". Malé občerstvení, které dostali na parníku, se hodilo, protože ten den převládalo pravé aprílové počasí.

Následovala prohlídka Muzea Karlova mostu, kde se mimo jiné dozvěděli, jak to bylo s těmi natvrdo uvařenými vejci. To jen dělníci, kteří nesnědli svačinu, nám je tam zanechali. Při největší chumelenici se všichni ještě prošli po krásném Karlově mostě a dle ohlasů se výlet všem moc líbil.
Organizátorky tohoto výletu byly Jitka Samšuková z DDM Nové Strašecí a Mirka Vondříčková z DDM Rakovník.